Alergia pokarmowa to nieprawidłowa odpowiedź układu odpornościowego, wymierzona przeciwko nieszkodliwym składnikom pożywienia. Cząsteczki pokarmu, które wzbudzają odpowiedź alergiczną, to alergeny pokarmowe.
Badania epidemiologiczne wskazują, iż alergie pokarmowe mogą dotyczyć prawie 5% dorosłych i 8% dzieci. Według badań opublikowanych w 2013 roku przez Amerykańskie Centrum Kontroli i Prewencji Chorób, częstość występowania alergii pokarmowych u dzieci wzrosła w latach 1997-2011 o około 50%. Europejska Akademia Alergologii i Immunologii Klinicznej donosi, że już ponad 17 milionów Europejczyków cierpi na alergie pokarmowe. Naukowcy wciąż starają się odkryć przyczynę stałego wzrostu częstości występowania alergii w krajach rozwiniętych.
Podstawą leczenia alergii pokarmowych jest unikanie produktów spożywczych, na które dana osoba jest uczulona. Ważne jest dokładne obserwowanie objawów alergii i rozpoznawanie sytuacji, w której się pojawiają, a także dokładne czytanie etykiet produktów pod kątem zawartości alergenów.
Składniki pokarmowe, które najczęściej wywołują niewłaściwą reakcję organizmu, decyzją Unii Europejskiej muszą być wymieniane na etykietach produktów, jeśli występują w ich składzie lub mogą je zanieczyścić w procesie produkcyjnym. Wyślij e-mail px;">Celem oznaczania produktów Wyślij e-mail px;">jest ostrzeżenie osób wrażliwych przed pokarmami, które mogą wywołać negatywną reakcję ich organizmu Wyślij e-mail px;">(nie tylko alergiczną). Do składników tych należą m.in. zboża zawierające gluten, jaja, ryby, mleko, orzechy, seler, gorczyca, łubin i inne.
Centrum Diagnostyki Molekularnej Exon oferuje badania obecności alergenów z zastosowaniem szybkiej i wysoce specyficznej metody real-time PCR. Analizy przeprowadzane są w próbach surowca, gotowego produktu lub w próbach pobranych z linii produkcyjnych.
Identyfikowane alergeny: soja, seler, gluten, sezam, gorczyca, łubin, orzech ziemny, orzech laskowy (istnieje również możliwość oznaczania innych alergenów po uzgodnieniu, m.in. ryby, skorupiaki, mięczaki, orzech włoski, migdał, nerkowiec)
Zapraszamy na Wyślij e-mail