favore.pl
Wykrywanie mikroorganizmów powodujących psucie się piwa

Wykrywanie mikroorganizmów powodujących psucie się piwa nr 445391

Lokalizacja: Olsztyn (woj. warmińsko-mazurskie)Więcej: Olsztyński Park Naukowo-Technologiczny, budynek L2

WYŚLIJ ZAPYTANIE
Przykładowe zapytanie
Pan Grzegorz chce położyć kafle na schodach...
Witam,

zlecę wyrównanie i położenie glazury na schodach zewnętrznych.
Powierzchnia schodów do ułożenia ok. 10m2. Termin wykonania: 14 dni.
Proszę o kontakt i wycenę robocizny, materiały są już zakupione.

Pozdrawiam
Grzegorz Kowalski
 [rozwiń]
udostępnionych przeze mnie danych osobowych w celu korzystania z Serwisu favore.pl oraz w celu realizacji prawnie uzasadnionych celów Współadministratorów danych. Współadministratorami są Favore.pl Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Postępu 14, We Net Group S.A. z siedzibą w Warszawie przy ul. Postępu 14 oraz We Net Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Postępu 14. Oświadczam, że są mi znane cele przetwarzania danych osobowych oraz moje uprawnienia. [zwiń]

INFORMACJE
Użytkownik
Exon ZweryfikowanyFavore.pl potwierdza prawdziwość danych kontaktowych tego wykonawcy
Wyślij zapytanie
Kontakt
Alicja Stachura
Centrum Diagnostyki Molekularnej Exon
Wyślij e-mail
Trylińskiego 12
10-683 Olsztyn

tel: 89 612088089 6120880
tel: 690623612690623612
fax: 690623612
Pokaż na mapie
Uwaga: podczas kontaktu zapytaj o rabat dla klientów favore.pl
Strona WWW
brak
Godziny
pn-pt: 9:00-16:00
OPIS USŁUGI

Piwo

 

Problem zagrożeń mikrobiologicznych piwa gotowego nabiera w ostatnich latach coraz większego znaczenia. Lokalne browary przeradzają się duże, wysokoprodukcyjne fabryki, a pojawiające się niekiedy na rynku infekcje dotyczą coraz większych partii produkcyjnych. Skomplikowane systemy dystrybucyjne oraz intensywne działania marketingowe wymuszają na browarach wydłużanie okresów przydatności piwa do spożycia do 6, 9 a nawet 12 miesięcy. Produkt trafia do licznej grupy konsumentów, którzy na podstawie jego jakości wystawiają opinię o jego producencie. Usatysfakcjonowani, chętnie wybierają i polecają sprawdzoną markę, w przeciwnym wypadku, szybko przenoszą swoje zainteresowanie na produkty firm konkurencyjnych.

Infekcje mikrobiologiczne piwa, choć nieszkodliwe dla zdrowia człowieka, powodują zepsucie produktu. Objawiają się zmętnieniem, zakwaszeniem lub występowaniem nieprzyjemnych zapachów i posmaków, natychmiast zauważanych przez klienta. Co istotne, dość ciężko je wykryć standardowymi metodami mikrobiologicznymi, a w partii produkcyjnej wypuszczonej na rynek, rozwijają się zwykle w czasie 3-6 tygodni od rozlewu.

Jedynie właściwie opracowana, przemyślana i regularna kontrola mikrobiologiczna może wspomóc w zapobieżeniu infekcji, bądź w odpowiednio wczesnym jej wykryciu. Największym problemem tej kontroli jest czas. We wszystkich standardowych metodach mikrobiologicznych na wynik trzeba czekać aż 5 do 15 dni, a na jego potwierdzenie - drugie tyle czasu. Tylko w przypadku nielicznych browarów istnieje możliwość kwarantanny partii produkcyjnych do czasu uzyskania wyników mikrobiologicznych. Drugi aspekt to stosowane podłoża mikrobiologiczne. Nie istnieje w pełni uniwersalne podłoże, wykrywające wszystkie drobnoustroje infekujące piwo. Zazwyczaj wybieranych jest kilka z nich. Niestety niektóre bakterie, np. Pectinatus właściwie nie rosną na żadnym z powszechnie stosowanych podłoży. Podobnie jest w przypadku kilku znanych od niedawna mikroorganizmów takich jak Lactobacillus collinoides czy L. rossiae.

W Centrum Diagnostyki Molekularnej Exon do badania obecności bakterii i drożdży stanowiących zagrożenie w przemyśle browarniczym stosujemy metodę real-time PCR. Umożliwia ona uzyskanie wiarygodnych wyników już po 1-2 dniach wzbogacania próbki. Wykonane tą techniką badanie przesiewowe pozwala na wykrywanie i różnicowanie w jednej reakcji kilku rodzajów mikroorganizmów, m.in. Pediococcus, Lactobacillus, Megashaera, Pectinatus i dzikich drożdzy. Analizy umożliwiają również szybką i szczegółową identyfikację gatunkową wykrytych mikroorganizmów. Detekcja odbywa się za pomocą sond molekularnych rozpoznających rejony genomu specyficzne dla określonej bakterii lub drożdży. Metoda jest szybka i bardzo czuła. Dzięki jej zastosowaniu oszczędzamy cenny czas oraz uzyskujemy pewne i wiarygodne wyniki. 

 
Oferujemy:

​Zapraszamy na Wyślij e-mail



Zapraszam serdecznie do kontaktu poprzez formularz.
Oddzwonię lub odpiszę niezwłocznie.
Wyślij zapytanie przez formularz

INNE USŁUGI TEGO UŻYTKOWNIKA
SŁOWA KLUCZOWE
INFORMACJE
Użytkownik
Exon ZweryfikowanyFavore.pl potwierdza prawdziwość danych kontaktowych tego wykonawcy
Wyślij zapytanie
Kontakt
Alicja Stachura
Centrum Diagnostyki Molekularnej Exon
Wyślij e-mail
Trylińskiego 12
10-683 Olsztyn

tel: 89 612088089 6120880
tel: 690623612690623612
fax: 690623612
Pokaż na mapie
Uwaga: podczas kontaktu zapytaj o rabat dla klientów favore.pl
Strona WWW
brak
Godziny
pn-pt: 9:00-16:00
OPINIE O UŻYTKOWNIKU Exon
brak opinii negatywnych - pokaż wszystkie opinie
W trosce o wiarygodność opinii oraz reputację usługodawców rejestrujemy adresy IP komputerów, z których wystawiane są opinie.
Użytkownik wystawiający opinię proszony jest również o podanie danych kontaktowych, które nie są jednakże weryfikowane.
Wykrywanie mikroorganizmów powodujących psucie się piwa - galeria
Wykrywanie mikroorganizmów powodujących psucie się piwa Oceń: OceńOceńOceńOceńOceń - średnia ocen: 4 na 5 (liczba ocen: 11)
Poprzednia usługa: Badania umożliwiające potwierdzanie autentyczności składu produktów   Następna usługa: Meble dziecięce na wymiar - KRÓTKIE TERMINY REALIZACJI