Drożdże z gatunku Dekkera bruxellensis (inna nazwa: Brettanomyces bruxellensis) stanowią szczególnie istotny problem dla przemysłu winiarskiego. Namnażając się w dojrzewającym winie wytwarzają duże ilości lotnych fenoli (4-etylofenol i 4-ethylguajakol) nadających nieprzyjemne posmaki, określane jako: mysi, mokrej sierści, przepoconego siodła, stajni, czy zjełczały. Właściwość ta jest wykorzystywana w produkcji niektórych win, ale drożdże Dekkera stosowane są wtedy w niewielkich ilościach. Zazwyczaj ich obecność jest niepożądana, a nadmierny, niekontrolowany wzrost tych mikroorganizmów powoduje psucie się wina.
Tradycyjne metody wykrywania Dekkera bruxellensis wymagają czasochłonnego namnażania tych drożdży (nawet do 10 dni). Do ich prawidłowej identyfikacji na podstawie cech morfologicznych niezbędne jest ponadto duże doświadczenie diagnostyczne. Metoda badawcza stosowana w Centrum Diagnostyki Molekularnej Exon umożliwia wyeliminowanie tych ograniczeń. Analiza przeprowadzana jest bezpośrednio w próbce wina, winogron lub moszczu gronowego. Polega na wykrywaniu w badanej próbce materiału genetycznego drożdży bardzo czułą techniką real-time PCR. Zastosowanie odpowiednich standardów umożliwia dodatkowo ocenę ilości tych mikroorganizmów. Pozwala to na wykrycie niebezpiecznej liczby Dekkera na bardzo wczesnym etapie procesu winifikacji. Wiarygodne wyniki uzyskujemy już w kilka godzin od rozpoczęcia analizy.
Zapraszamy na Wyślij e-mail