DLA KOGO ?
Chcesz :
CEL SZKOLENIA :
Szkolenie z alternatywnych sposobów parzenia kawy. 150 zł / os , 1 dzień po 4 h
Zajęcia zaczynamy od Coffee tastingu, dzięki niemu wybierzemy kawę którą będziemy później parzyć na różne sposoby. Cała grupa podzielona zostanie na dwuosobowe zespoły, które otrzymają ustną i pisemną instrukcję jak parzyć kawę w urządzeniu przed nimi. Podczas warsztatów wykwalifikowany barista cały czas będzie kontrolować przebieg parzenia kawy.
Uczestnikom szkolenia zapewniamy :
- długie godziny rozmowy o kawie,
- zdobycie wiedzy i umiejętności parzenia kawy alternatywnymi metodami,
- instrukcję parzenia kawy,
- certyfikat ukończenia szkolenia,
Kurs profesjonalnego baristy / Kurs home barista. 500zł / os , czas trwania 2 dni po 8 h
Kurs szczególnie polecany osobom chcącym ugruntować swoja wiedzę o kawie, dla osób zaczynających bądź poszukujących pracy jako barista. Jeśli chcesz nauczyć się robić idealną kawę ten kurs jest dla Ciebie !
Plan szkolenia :
Część teoretyczna:
1. Kawa:
Jako roślina: historia, rejony uprawy, wymagania klimatyczne,
Jako ziarno : obróbka, wypalanie, najpopularniejsze odmiany (Arabika, Robusta)
Jako napój : sposoby sporządzania kawy, określanie cech kawy w stosunku do regionu uprawy,
2. Sprzęt baristy:
- ekspres ciśnieniowy – budowa, parametry, rodzaje, konserwacja
- młynek – budowa, rodzaje, ustawienia
3. Przygotowanie espresso w teorii – zasada 4M:
- Miscela
- Macinacaffc
- Machina
- Mano
Część praktyczna:
1. Przygotowanie espresso, espresso doppio,
- ubicie
- parametry
- fazy ekstrakcji
- ocena jakości
2. Pienienie mleka
- właściwości mleka
- techniki spieniania mleka
3. Przygotowanie napojów kawowych z mlekiem – latte, cappucino, latte machiato
4. Omówienie i wykorzystanie dodatków do kaw – czekolada (mocha), bita śmietana, sosy, alkohole
5. Latte art podstawy– sztuka „rysowania na kawie”
Kurs latte art. 300zł / os , czas trwania 1 dzień po 6 h
Kurs Latte Art przeznaczony jest dla osób, które poznały już podstawowe techniki pracy Baristy i chcą rozwijać nabyte umiejętności o sztukę malowania wzorów za pomocą odpowiednio spienionego mleka.
Zakres Kursu:
TRENER :
Karolina Borkowska : Pasjonatka alternatywnych sposobów parzenia kawy. Barista, menager kawiarni, trener baristów, szerząca dobrą wiedzę kawową. Posiada liczne doświadczenie w szkoleniu nowych baristów. Od niedawna prowadzi pokazy alternatywnych sztuk parzenia kawy tj. chemex, aeropress, drip.
Po ukończeniu kursu każdy uczestnik zdobywa niezbędną wiedzę z zakresu technik baristycznych oraz DYPLOM ukończenia kursu potwierdzający kwalifikacje.