Restauracja "Retro" położona jest w samym sercu Żoliborza. Od początku swej działalności tj. od ośmiu lat znana jest miłośnikom dobrej kuchni.
We wnętrzach w stylu art deco , w miłej i rodzinnej atmosferze można zjeść smaczne i obfite dania kuchni europejskiej.
|
przykładowe menu
PRZEKĄSKI ZIMNE Cold starters
|
|
Befsztyk tatarski w wianuszku z marynowanych grzybków, cebuli i ogórków Tatare beefsteak in a pickled mushroom, onion and cucumber wreath |
26,00 |
Łosoś marynowany w koprze Salmon picled in dill |
22,00 |
Śledź a'la szef kuchni Herring á la Chef |
19,00 |
Suschimi z kurczaka marynowanego w soi i imbirze Chicken suschimi pickled in soybean and ginger |
19,00 |
Sałatka z kurczaka w różowym sosie pieprzowym Chicken salad in pink pepper sauce |
20,00 |
Mozzarella z pomidorami i sosem bazyliowym Mozzarella cheese with tomatoes and a basil dressing |
19,00 |
Sałatka z grilowanych warzyw z kawałkami polędwicy w ziołach Grilled vegetable salad with loin pieces in herbs |
23,00 |
Sałatka grecka z serem feta Greek salad with feta cheese |
24,00 |
Sałatka nicejska z tuńczykiem Salade Nicoise with Tuna |
22,00 |
Sałatka guacamole z grenlandzkimi krewetkami i grzankami Guacamole salad with Greenland shrimps and toast |
25,00 |
Sałatka francuska French salad |
21,00 |
PRZEKĄSKI GORĄCE Warm starters |
|
Wieża z bakłażana zapiekanego z grzybami i mozzarellą w "Towarzystwie" pure ze szpinaku i marchwi Aubergine baked with mushrooms and mozzarella, accompanied by spinach and carrot pudding |
24,00 |
Polędwiczki kacze w sosie winogronowym z bukietem sałat Duck fillets in grape sauce with assorted salads |
28,00 |
Sałatka mieszana z wątróbkami, grzankami i sosem winegret Mixed salad with liver, croutons and vinaigrette dressing |
24,00 |
Marynowany oscypek na dwa sposoby na chrupiącej sałacie, z winogronami i sosem morelowym Pickled oscypek (sheep milk cheese) in two ways on crispy lettuce, with grapes and apricot sauce |
20,00 |
Grilowane polędwiczki z kurczaka z chrupiącą sałatką Cezara Grilled chicken fillets with cripsy Ceasar salad |
21,00 |
Krewetki "Black Tiger" smażone w czosnku i ostrych papryczkach z bukietem sałat "Black Tiger" prawns fried in garlic and chillies with a mixed salad |
33,00 |
Bukiet sałat w czosnkowej oliwie i balsamiko z chrupiącą polędwicą i grzankami Mixed salad in a dressing of Garlic oil and Balsamico with crispy sirloin and croutons |
21,00 |
Stripsy drobiowe podane z dipami Poultry strips served with dips |
22,00 |
ZUPY |
|
Zupa gulaszowa pikantna Spicy goulash soup |
13,00 |
Krem po holendersku z zielonego groszku i wędzonką Dutch green pea cream with smoked meat |
11,00 |
Żurek z białą kiełbasą i jajkiem White borsht with white sausage and egg |
12,00 |
Zupa ze świeżych grzybów z makaronem Funghetti Fresh mushroom soup with funghetti noodles |
12,00 |
DANIA GŁÓWNE |
|
Filet z polędwicy na liściach szpinaku, z podsmażonymi grzybkami leśnymi Loin fillet on spinach leaves, with fried forest mushrooms |
44,00 |
Golonka duszona w piwie z zasmażaną kapustą Pork knuckle braised in beer with cabbage |
37,00 |
Stek wieprzowy w sosie camembert Pork stek in camembert sauce |
34,00 |
Raguo z dzika marynowanego w ziołach podane z leśnymi grzybami i plackami ziemniaczanymi Pickled wild boar raguo in herbs, served with forest mushrooms and potato pancakes |
32,00 |
Kaczka po staropolsku w ziołach z sosem żurawinowym Duck old-Polish style in herbs with Cranberry sause |
41,00 |
Sznycel po wiedeńsku z bukietem warzyw Viennese shnitzel with a plate of mix vegetables |
38,00 |
Picata z cielęciny z tagliatellą pesto i grzybami Veal picata with tagliatella pesto and mushrooms |
38,00 |
Raki po warszawsku duszone w śmietanie z koprem Crayfish a la Varsovie braised in sour scream and dill |
37,00 |
Okoń nilowy zapiekany z ziołową pastą i mozzarellą Nile perch gratinated with herb paste and mozzarella |
39,00 |
Naleśniki "cztery pory roku" nadziewane farszem mięsnym, zapiekane z serem "Four Seasons" pancakes with a meat filling, baked with a cheese topping |
24,00 |
Naleśniki z grzybami leśnymi zapiekane z serem Crepes with forest mushrooms baked with a cheese topping |
27,00 |
Tortellini z borowikami zapiekane w sosie śmietanowym z gorgonzolą Tortellini with baked ceps on cream sauce with gorgonzolla |
29,00 |
Lasagne faszerowane sosem bolońskim i szpinakiem Lasgne stuffed with bologne sauce and spinach |
27,00 |
Tagliatella z sosem śmietanowym, łososiem i tuńczykiem Tagliatella with a cream sauce, salmon and tuna |
25,00 |
Pierogi z mięsem okraszane skwareczkami Meat dumplings buttered with cracklings |
23,00 |