Olej Arganowy Basic 250 ml
Posiada delikatny orzechowy smak i aromat.
Wytwarzany z nieprażonych orzechów arganowych.
OLEJ ARGANOWY - ZASTOSOWANIE W KUCHNI .
Olej arganowy:
- posiada subtelny zapach i posmak prażonych orzechów
- nadaje się jako dodatek do sałatek, sosów, potraw rybnych, mięs.
Wystarczy kilka kropel
olej arganowego, aby nadać potrawie wyjątkową nutę .
Jako prawdziwy rarytas podaję się białe, świeże pieczywo, namaczane w oleju arganowym.
Olej można również podgrzewać, ale dla zachowania właściwości zdrowotnych oraz aromatycznych poleca się dodawać go do potraw dopiero pod koniec smażenia lub gotowania.
W celach zdrowotnych można przyjmować bezpośrednio 1 łyżeczkę oleju arganowego 3 x dziennie przed posiłkiem.
Wpływa to korzystnie:
- na układ krążenia,
- wyrównuje poziom cholesterolu we krwi,
- zmniejsza ciśnienie tętnicze krwi,
- zapobiega chorobom serca,
- wzmacnia odporność organizmu.
W Naszej ofercie znajda Państwo dwa rodzaje oleju arganowego:
Wyślij e-mail - o bardzo delikatnej orzechowej nucie. Z nieprazonych orzechów arganowych.
Wyślij e-mail - o mocnym, orzechowym smaku i aromacie.Z prazonych orzechów arganowych.
W celu uzyskania odpowiadającego indywidualnym gustom natężenia smaku i zapachu polecamy dowolne mieszanie obu rodzajów oleju arganowego.
OLEJ ARGANOWY-ZASTOSOWANIE W MEDYCYNIE NATURALNEJ .
Ze względu na naturalną równowagę zawartych w oleju arganowym nienasyconych kwasów tłuszczowych wpływ oleju arganowego na nasz organizm jest wszechstronny.
Bezsprzecznie do jednej z największych zalet zalicza się niespotykanie wysoka liczbę zawartych w oleju arganowym naturalnych antyoksydantów, chroniących nasz organizm przed wolnymi rodnikami
Witamina E to idealny obrońca przed starością i doskonale nadaje się do walki z utleniaczami. . Zawartość Wit. E ( 620 mg/kg ) jest prawie dwukrotnie wyższa niż dla przykładu w oliwie z oliwek ( 320 mg/kg ).
Olej arganowy zawiera również kwas linolowy ( 35 %), czyli witaminę F. Witamina F działa przeciwzapalnie, immunostymulująco (podnosi odporność na zakażenia), obniża stężenie cholesterolu i cukru we krwi, zapobiega miażdżycy i zawałom.
Olej arganowy zawiera w swoim składzie także wysoki poziom steroli roślinnych, które działaja naprawczo i regenerująco oraz korzystnie wpływają na obniżanie cholesterolu we krwi, co zostało potwierdzone naukowo.
Wyślij e-mail
W kosmetologii olej arganowy jest nieoceniony głównie ze względu na swoje działanie odmładzające. Obecnie jest prawdziwym hitem w grupie produktów
ANTI-AGING.
Zawdzięcza to dużej zawartości tokoferoli ( witamina E ), w tym również Beta-tokoferol, Gamma-tokoferol i Delta-tokoferol .
Olej arganowy:
- to eliksir młodości o silnym działaniu regenerującym skórę,
- wzmacnia włosy oraz paznokcie,
- chroni przed agresywnym działaniem słońca i wiatru
- jest doskonały na dojrzałą i starzejącą się skórę,
- chroni przed przedwczesnym pojawieniem się zmarszczek
- łagodzi objawy trądziku młodzieńczego, alergii, łuszczycy.
- przynosi świetne efekty w chorobach skóry
- jest także stosowany przy egzemie, pęknięciach skóry.
Z powodzeniem można
stosować go w codziennej
pielęgnacji całego
ciała, również w pielęgnacji
noworodków. Polecamy dowolne kompozycje z ulubionymi olejkami eterycznymi
do kąpieli lub masażu.
Jest doskonałym środkiem
na przesuszone.
łamliwe włosy. Zwalcza
łupież skóry. Pomocny
przy rozdwajających się paznokciach.
Głęboko i skutecznie
nawilża suchą skórę.
Zawarta w oleju arganowym witamina F
przyśpiesza gojenie ran, oparzeń, owrzodzeń, odleżyn, odmrożeń.
Hamuje zmiany zwyrodnieniowe i rogowacenie gruczołów łojowych, zapobiega zaczopowaniu ujść gruczołów łojowych. Witamina F używana jest przy produkcji specjalistycznych kremów, które wykorzystywane są przy pielęgnacji skór niemowlaków,
ma właściwości antyalergiczne, dobrze się wchłania, wspomaga organizm w utrzymaniu dobrego stanu zdrowia. Niedobór tej witaminy powoduje wiele poważnych schorzeń.
Kosmetyczny olej arganowy jest dodatkowo filtrowany, bezzapachowy, o wysokiej zawartości Wit. E. Tłoczony na zimno z zachowaniem najwyższych standardów higienicznych.
HISTORIA
Wyślij e-mail - otrzymywany jest z nasion
Wyślij e-mail lub inna nazwa
Wyślij e-mail , występującego wyłącznie w Afryce, w południowo-zachodniej części Maroka. Wartościowy olej pozyskiwany jest z przypominających spiczaste oliwki niejadalnych owoców. Tłoczeniem oleju zgodnie z tradycją zajmują się marokańskie kobiety. Olej nazywany przez autochtonów ardjan, marokańskie złoto lub migdał Berberów ma złocisty odcień oraz delikatny orzechowy zapach.
Drzewo arganowe rośnie w ekologicznie czystym środowisku, na obszarze wpisanym w 1998 roku na listę rezerwatów biosferycznych UNESCO. Próby sadzenia drzew arganowych w innych krajach nie powiodły się.
Olej arganowy składa się w 80 % z nienasyconych kwasów tłuszczowych, w tym kwasu linolowego (ok. 35 %). W swoim składzie zawiera również wysoki poziom naturalnych przeciwutleniaczy; karotenoidy (37 %) i tokoferole (8 %). Tokoferol jest głównym antyoksydantem który chroni komórki przed utleniaczami. Bierze udział w dostarczaniu składników odżywczych do komórek. Wzmacnia ścianę naczyń krwionośnych oraz chroni czerwone krwinki przed przedwczesnym rozpadem.
OLEJ ARGANOWY Wyślij e-mail to produkt:
- w 100 % naturalny, nieprzetworzony chemicznie
- tłoczony na zimno ( pierwsze tłoczenie)
- bez środków konserwujących
- bez sztucznych barwników
- bez cholesterolu
- bogaty w naturalną Wit. E
- certyfikowany ( Vegan Society) i dopuszczony do obrotu przez Unię Europejską ( Novel Food Verordnung )
- oryginalny marokański, butelkowany w Niemczech z zachowaniem surowych norm higienicznych