Lp. | Temat szkolenia | Liczba godzin**) |
1 | Regulacje prawne z zakresu bezpieczeństwa i higieny pracy: | 3 |
a) aktualne przepisy (z uwzględnieniem zmian), w tym dotyczące: | |
|
- praw i obowiązków pracodawców i pracowników w zakresie bezpieczeństwa i higieny pracy oraz odpowiedzialności za naruszenie przepisów lub zasad bhp, | |
|
- odpowiedzialności projektantów, konstruktorów i technologów związanej z wykonywanym zawodem, | |
|
- wymagań bezpieczeństwa i higieny pracy dla budynków i pomieszczeń zakładów pracy (w tym pomieszczeń higieniczno-sanitarnych), | |
|
- wymagań bezpieczeństwa i higieny pracy oraz ergonomii dla maszyn i innych urządzeń technicznych, | |
|
- systemu oceny zgodności wyrobów z wymaganiami bezpieczeństwa i higieny pracy, | |
|
- nadzoru i kontroli warunków pracy, | |
|
b) problemy związane z interpretacją niektórych przepisów | |
|
2 | Metody identyfikacji, analizy i oceny zagrożeń czynnikami szkodliwymi dla zdrowia, uciążliwymi i niebezpiecznymi występującymi w procesach pracy oraz oceny ryzyka związanego z tymi zagrożeniami | 3 |
3 | Kształtowanie warunków pracy zgodnie z wymaganiami bezpieczeństwa pracy i ergonomii, w tym w zakresie metod likwidacji lub ograniczenia oddziaływania na pracowników czynników szkodliwych dla zdrowia, uciążliwych i niebezpiecznych (m.in. przez odpowiednie rozwiązania projektowe, technologiczne i organizacyjne) | 4 |
4 | Nowoczesne rozwiązania techniczno-organizacyjne wpływające na poprawę warunków bezpieczeństwa i higieny pracy (w szczególności urządzenia wentylacyjno-klimatyzacyjne, urządzenia zabezpieczające, środki ochrony indywidualnej) | 2 |
5 | Ćwiczenia dotyczące uwzględniania wymagań bezpieczeństwa i higieny pracy oraz ergonomii w projektowaniu | 3 |
6 | Zasady postępowania w razie wypadku w czasie pracy i w sytuacjach zagrożeń (np. pożaru, awarii), w tym zasady udzielania pierwszej pomocy w razie wypadku | 1 |
Razem: | minimum 16 |
kontakt:
CENTRUM SZKOLENIOWE MENTOR
35-328 Rzeszów, ul. Geodetów 1, lokal A3 (parter)
tel/fax:
tel.kom.: Wyślij e-mail
e-mail: Wyślij e-mail