-
Jesień nieubłaganie wkrada się w nasze życie. Wraz z nią przychodzą chłodniejsze, często deszczowe dni. Warto więc znaleźć swoje sposoby na rozgrzanie się. Jednym z nich są z pewnością korzenne drinki, których podstawowym składnikiem jest irlandzka whiskey. Ich intensywny i egzotyczny smak pozwoli zapomnieć o chłodzie. Oto niektóre z nich:
-
Jedni zachwycają się jej smakiem, inni są w stanie ją wypić tylko w odpowiednio przyrządzonym drinku, a są tacy, którzy już na sam zapach odmawiają spróbowania. Whisky, bo właśnie o tym trunku mowa, ma więc wielu zwolenników, ale także całkiem sporą grupę przeciwników. W tym drugim przypadku dominują kobiety, które często miewają problem z tym dość specyficznym smakiem.
-
Kojarzone ze świętami i zimą, pachnące korzeniami i miodem, rozgrzewające grzane wino to jedna z najczęściej spotykanych form niekonwencjonalnego podawania tego trunku.
-
Alkohole klasy premium powstają z najwyższej jakości składników. Należą do produktów luksusowych, co przekłada się na ich ceną. Do grupy tej zaliczamy przede wszystkim szampana i koniak, ale również niektóre rodzaje wódek i win, rum oraz gin. Wśród trunków dla koneserów szczególne miejsce zajmuje whisky.
-
Muzyka, alkohol, dobre jedzenie oraz wyjątkowi ludzie szykuje się impreza! Weekend to czas na zabawę oraz spotkania z przyjaciółmi. Wykorzystaj go maksymalnie, zaproś gości i wspólnie weźcie udział w konkursie Absolutu.
-
Trzeba przyznać, że możliwość nabywania towarów drogą internetową ułatwiła nam życie. Nie musimy już stać w kolejkach do kasy ani martwić się tym czy znajdziemy miejsce, w którym będzie można bezpiecznie zaparkować samochód, omijamy tłumy, które w galeriach handlowych pojawiają się przed każdymi niemalże świętami.
-
Dzisiejsza tequila to trunek sięgający korzeniami jeszcze do czasów prekolumbijskich kiedy to plemiona Mezoameryki z Aztekami na czele wykorzystywały agawę jako podstawowy surowiec do wytwarzania niskoprocentowego alkoholu pulque. Dzięki przywiezionej przez Europejczyków sztuce destylacji możliwe stało się jej wzmocnienie do poziomu sięgającego 40%. Już w XVI wieku produkowany był mezcal: wysokoprocentowy destylat sporządzony z kilku gatunków zielonych agaw.
-
Lody o smaku sardynek, czekoladowy makaron czy stekowa galaretka - jeszcze niedawno takie potrawy ocierały się o wymysły rodem z powieści SF. Dziś możemy próbować ich w restauracjach.
-
Jednym ze zdecydowanie najpopularniejszych rodzajów kawy jest typowa kawa z Włoch, która w szczególności stosowana jest w powszechnych lokalach gastronomicznych typu restauracje czy kawiarnie, gdzie dostępne są rozmaite odmiany owego naparu od tradycyjnego espresso, przez modne latte i na delikatnym cappuccino skończywszy.
-
Wino jest doskonałym trunkiem, bardzo aromatycznym i eleganckim. W sprzedaży dostępnych jest wiele różnych rodzajów win, z których każdy może znaleźć coś odpowiedniego dla siebie. Dostępne są wina czerwone, białe oraz różowe, wytrawne, półwytrawne, słodkie, półsłodkie, lekkie i orzeźwiające oraz te bardziej aromatyczne i smakowe.