Favore.plForumCzas wolny, o turystyce i sporcie

Rower stacjonarny - czy to dobry sposób na uzyskanie kondycji?

FORA TEMATYCZNE
NAJNOWSZE DYSKUSJE
OSTATNIO POPULARNE
PROMOWANE USŁUGI

Dodaj zlecenie

Rower stacjonarny - czy to dobry sposób na uzyskanie kondycji?

Login Hasło ZalogujNie masz konta?   Zarejestruj sięObserwuj
  • truskawecka 13 sie 2010, 15:00
    Szukam jakiegoś sposobu, żeby poprawić swoją kondycję no i dodatkowo fajnie byłoby zgubić kilka kilogramów przymrużenie oka
    Mam nieregulowany czas pracy, więc zajęcia fitness odpadają, szukam czegoś, co można byłoby robić o każdej porze, najlepiej w domu.
    Ostatnio wpadłam na pomysł, że kupię sobie rower stacjonarny. Mam tylko pytanie, do wszystkich, którzy próbowali, albo orientują się w temacie - czy to mi pomoże w nabraniu formy?
  • aniqa33 13 sie 2010, 16:11
    Witaj! Ja kupiłam sobie rower po ciąży, żeby wrócić do formy. Ogólnie trochę schudłam, chociaż trudno powiedzieć czy to zasługa tylko i wyłącznie rowerka stacjonarnego... Traktowałam to raczej jako jedną z części ćwiczeń - dodatkowo robiłam ćwiczenia na brzuch, mniej jadłam no i miałam też dużo ruchu przy małym dziecku przymrużenie oka
    Polecam Ci kupić jakąś płytę z ćwiczeniami - zawsze możesz wykonywać je w domu, na pewno też pomogą zrucić kilka kilogramów. Rower jest o tyle wygodny, że wsiadasz i możesz przy okazji oglądać tv lub rozmawiać z kimś, ćwiczenia są już bardziej absorbujące.
  • inezzz 13 sie 2010, 17:32
    ja kiedyś próbowałam się odchudzić w taki sposób i przyznam, że niewiele z tego wyszło. Oczywiście, były pewne efekty - wysmukliły mi się uda i łydki, ale nic poza tym. Aby nabrać kondycji przy pomocy roweru stacjonarnego trzeba ćwiczyć regularnie i długo.
    Jesli szukasz czegoś na poprawę kondycji polecam Ci bieganie. Sama się w to wkręciłam i widzę naprawdę świetne efekty.
    Uważam, że nawet przy nieregularnym trybie pracy jest to dobry sport no i nie trzeba tak inwestować.
  • simokka 13 sie 2010, 21:12
    Ja polecam rower stacjonarny! Warto tylko pamiętać o dodatkowym rozciąganiu przed i po jeździe. Dzięki temu nie będziesz rozwijać mięśni tylko spalać tłuszcz przymrużenie oka Warto też postawić na dłuższą jazdę z mniejszym obciążeniem.
  • caryca 13 sie 2010, 22:47
    no właśnie, trzeba uważać, żeby za bardzo nie rozrosły się od tego mięśnie... Ja kiedyś dużo jeździłam na rowerze stacjonarnym i niestety po pół roku regularnej jazdy (minimum 30 minut dziennie) zauważyłam przede wszystkim, że rozrosły mi się uda i łydki... Dlatego raczej nie polecam tego typu ćwiczeń, chyba, że zależy komuś na takim efekcie...
  • simokka 14 sie 2010, 1:27
    caryca napisał:no właśnie, trzeba uważać, żeby za bardzo nie rozrosły się od tego mięśnie... Ja kiedyś dużo jeździłam na rowerze stacjonarnym i niestety po pół roku regularnej jazdy (minimum 30 minut dziennie) zauważyłam przede wszystkim, że rozrosły mi się uda i łydki... Dlatego raczej nie polecam tego typu ćwiczeń, chyba, że zależy komuś na takim efekcie...
    właśnie dlatego wspomniałam o tym rozciąganiu. To na prawdę pomaga!
  • caryca 14 sie 2010, 9:01
    dobrze wiedzieć, co prawda po fakcie, ale może ktoś inny skorzysta... Po tej rowerowej wpadce następne pół roku zajęło mi wracanie "do normy" na różnych dietach i aerobikach...
  • truskawecka 14 sie 2010, 11:29
    caryca napisał:dobrze wiedzieć, co prawda po fakcie, ale może ktoś inny skorzysta... Po tej rowerowej wpadce następne pół roku zajęło mi wracanie "do normy" na różnych dietach i aerobikach...
    Dobrze, że o tym napisałaś, na pewno wezmę to pod uwagę i jeśli kupię ten rower to będę się przy okazji dużo rozciągać... Już i tak mam duże uda, więc nie zależy mi, aby jeszcze je powiększać...

Co do biegania to raczej nie dla mnie. Kiedyś próbowałam, ale bardzo szybko sobie odpuściłam. W ogóle mam problemy z mobilizacją... Płyty z ćwiczeniami tez mam, ale jakoś nie bardzo potrafię się zabrać do ćwiczeń. Liczyłam, że jak już zainwestuję w taki rower i będzie stał w pokoju to codziennie uda mi się na nim pojeździć. No i można przy okazji tv pooglądać... przymrużenie oka
  • aleksander_wielki 14 sie 2010, 15:06
    A nie myślałaś, żeby kupić normalny rower i na nim dojeżdżać do pracy? Łączysz przyjemne z pożytecznym... A w weekendy w dłuższe trasy zamiast pedałować w domu przed tv będziesz miała wiatr we włosach i piękną przyrodę na około przymrużenie oka
    No a do tego świetna kondycja. Polecam, bo sam od dawna to stosuję przymrużenie oka
  • truskawecka 14 sie 2010, 18:01
    Dzięki za rady, ale niestety w moim przypadku są nie do wykonania... Określony strój do pracy nie nadaje się niestety na rower. A weekendy mam bardzo rzadko wolne, więc w taki sposób nie nabiorę formy przez najbliższe kilka lat...
1 2 z 2  
Czas wolny, o turystyce i sporcie - dyskusje na forum