Favore.plForumCzas wolny, o turystyce i sporcie

Jakie warunki uzyskania wizy turystycznej do USA?

FORA TEMATYCZNE
NAJNOWSZE DYSKUSJE
OSTATNIO POPULARNE
PROMOWANE USŁUGI

Dodaj zlecenie

Jakie warunki uzyskania wizy turystycznej do USA?

Login Hasło ZalogujNie masz konta?   Zarejestruj sięObserwuj
  • tygrysica 14 sie 2010, 16:44
    Planuję niedługo wybrać się do USA. Czy ktoś się orientuje jak dokładnie można załatwić wizę turystyczną? Gdzie się udać, jakie dokumenty trzeba przedstawić i jakie są wymogi?
    Będę wdzięczna za pomoc...
  • aleksander_wielki 14 sie 2010, 19:20
    Wszelkie potrzebne informacje znajdziesz na stronie Ambasady Stanów Zjednoczonych, to oni wydają wizy, więc najlepiej zajrzeć na tego lina: http://polish.poland.usembassy.gov/visas/nonimmigrant_visas.html uśmiech
  • tygrysica 14 sie 2010, 21:41
    Dużo tego, ale dzięki za linka, już wcześniej byłam na stronie Ambasady USA przymrużenie oka
    Może źle sformułowałam pytanie...
    Formalności formalnościami, a może ktoś kto się ubiegał o wizę i napisze jak to wygląda w praktyce? Długo trzeba czekać? Często odmawiają? Trudno jest ją dostać? Będę wdzięczna za wszelkie informacje...
  • aleksander_wielki 15 sie 2010, 1:02
    Spoko, pomyślałem, że lepiej zacząć od podstaw, zresztą myślę, że link może się przydać, jak wpadnie na ten wątek ktoś zupełnie zielony przymrużenie oka
    Ja byłem w USA, odwiedzałem znajomego. Było to już jakiś czas temu, więc dokładnie nie pamiętam. Ale to znaczy, że żadnych komplikacji nie było, bo tak to bym na pewno pamiętał załatwianie wizy przymrużenie oka Złóż wszystkie papiery, jak planujesz wyjazd, to lepiej nie czekać na ostatnią chwilę z załatwianiem tego.
  • nikola_tesla 15 sie 2010, 6:19
    Ja załatwiałem niedawno. Wszystko bezproblemowo - formularz wysłałem przez internet, potem tylko umówiłem się na rozmowę z konsulem na konkretny dzień. Trwała koło 5 minut, pytał głównie o cel podróży. Dostałem wizę na 10 lat bez problemu przymrużenie oka
  • AAnka 15 sie 2010, 9:57
    Ja pamiętam, jak 15 lat temu ubiegałam się o wizę, trzeba było stać w kolejce kilka godzin, a i tak mi nie przyznali... No ale teraz jak jesteśmy w Unii to pewnie się coś zmieniło, zwłaszcza, że dużo można załatwić przez internet to też pewnie inaczej wygląda.
  • aleksander_wielki 15 sie 2010, 12:09
    AAnka napisał:Ja pamiętam, jak 15 lat temu ubiegałam się o wizę, trzeba było stać w kolejce kilka godzin, a i tak mi nie przyznali... No ale teraz jak jesteśmy w Unii to pewnie się coś zmieniło, zwłaszcza, że dużo można załatwić przez internet to też pewnie inaczej wygląda.
    Nie ma nawet co porównywać jak to było 10 - 15 lat temu z wizami do USA, a teraz... Kiedyś wiadomo, że Polacy chętniej wyjeżdżali do pracy i było dużo większe ryzyko, że nie będą wracać, więc o wizy było naprawdę ciężko. Teraz jest zupełnie inna sytuacja. Polakom rzadko opłaca się tam jeździć i potem zostawać i pracować na czarno. Amerykanie to dobrze wiedzą, więc jak ktoś ma czyste konto co do sytuacji prawnej, to nie ma problemu z wydaniem wizy. Z tego co się orientuję, to na 100 % złożonych wniosków tylko 10 % jest odrzucane. Tak więc nie ma się co stresować. Składaj wniosek i czekaj na dalszą procedurę.
  • kokozaurr 15 sie 2010, 13:06
    aleksander_wielki napisał:Nie ma nawet co porównywać jak to było 10 - 15 lat temu z wizami do USA, a teraz... Kiedyś wiadomo, że Polacy chętniej wyjeżdżali do pracy i było dużo większe ryzyko, że nie będą wracać, więc o wizy było naprawdę ciężko. Teraz jest zupełnie inna sytuacja. Polakom rzadko opłaca się tam jeździć i potem zostawać i pracować na czarno. Amerykanie to dobrze wiedzą, więc jak ktoś ma czyste konto co do sytuacji prawnej, to nie ma problemu z wydaniem wizy. Z tego co się orientuję, to na 100 % złożonych wniosków tylko 10 % jest odrzucane. Tak więc nie ma się co stresować. Składaj wniosek i czekaj na dalszą procedurę.
    Kiedyś taka wiza to było jak wygrać los na loterii. Pamiętam, jak moja Babcia nie dostała wizy, mimo, że miała tu stałą pracę i mieszkanie... Teraz już nie ma tych problemów. Ja też składałem wniosek przez internet i miałem krótką rozmowę z konsulem no i po sprawie uśmiech Przyznać trzeba, że trochę to kosztuje, ale na 10 lat to naprawdę warto uśmiech
  • wirtuoz 15 sie 2010, 14:12
    Ja też się wybieram do USA, a póki co po wizę przymrużenie oka Czy ktoś może napisać jak wygląda rozmowa z konsulem? Z tego co piszecie to nie ma się czym stresować, ale jednak czułbym się pewniej wiedząc co mnie czeka... Będę bardzo wdzięczny za rzeczowe informacje...
  • kokozaurr 15 sie 2010, 16:05
    Rozmowa jest dość krótka, wygląda to w taki sposób, że podchodzisz do okienka (oczywiście jak przychodzi Twoja kolej, radzę zabrać coś do czytania, na wypadek kolejki), takiego typu poczta/bank, za ladą siedzi kobieta lub mężczyzna (w moim przypadku był facet) no i odpowiadasz na pytania. Z tego co wiem, to da się dogadać po polsku, ale wiadomo, że lepiej po angielsku, żeby bardziej go przekonać, żeby dał Ci wizę. Mnie pytał o cel podróży. Było krótko i rzeczowo. Na prawdę nie ma się co stresować, bo to już teraz taka rutynowa rozmowa.
1 2 z 2  
Czas wolny, o turystyce i sporcie - dyskusje na forum