AAnka napisał:Ja pamiętam, jak 15 lat temu ubiegałam się o wizę, trzeba było stać w kolejce kilka godzin, a i tak mi nie przyznali... No ale teraz jak jesteśmy w Unii to pewnie się coś zmieniło, zwłaszcza, że dużo można załatwić przez internet to też pewnie inaczej wygląda.Nie ma nawet co porównywać jak to było 10 - 15 lat temu z wizami do USA, a teraz... Kiedyś wiadomo, że Polacy chętniej wyjeżdżali do pracy i było dużo większe ryzyko, że nie będą wracać, więc o wizy było naprawdę ciężko. Teraz jest zupełnie inna sytuacja. Polakom rzadko opłaca się tam jeździć i potem zostawać i pracować na czarno. Amerykanie to dobrze wiedzą, więc jak ktoś ma czyste konto co do sytuacji prawnej, to nie ma problemu z wydaniem wizy. Z tego co się orientuję, to na 100 % złożonych wniosków tylko 10 % jest odrzucane. Tak więc nie ma się co stresować. Składaj wniosek i czekaj na dalszą procedurę.
aleksander_wielki napisał:Nie ma nawet co porównywać jak to było 10 - 15 lat temu z wizami do USA, a teraz... Kiedyś wiadomo, że Polacy chętniej wyjeżdżali do pracy i było dużo większe ryzyko, że nie będą wracać, więc o wizy było naprawdę ciężko. Teraz jest zupełnie inna sytuacja. Polakom rzadko opłaca się tam jeździć i potem zostawać i pracować na czarno. Amerykanie to dobrze wiedzą, więc jak ktoś ma czyste konto co do sytuacji prawnej, to nie ma problemu z wydaniem wizy. Z tego co się orientuję, to na 100 % złożonych wniosków tylko 10 % jest odrzucane. Tak więc nie ma się co stresować. Składaj wniosek i czekaj na dalszą procedurę.Kiedyś taka wiza to było jak wygrać los na loterii. Pamiętam, jak moja Babcia nie dostała wizy, mimo, że miała tu stałą pracę i mieszkanie... Teraz już nie ma tych problemów. Ja też składałem wniosek przez internet i miałem krótką rozmowę z konsulem no i po sprawie Przyznać trzeba, że trochę to kosztuje, ale na 10 lat to naprawdę warto