Favore.plForumFinanse, prawo, ubezpieczenia

Co lepsze zamiast emerytury

FORA TEMATYCZNE
NAJNOWSZE DYSKUSJE
OSTATNIO POPULARNE
PROMOWANE USŁUGI

Dodaj zlecenie

Co lepsze zamiast emerytury

Login Hasło ZalogujNie masz konta?   Zarejestruj sięObserwuj
  • Domino1_2 29 lip 2013, 15:25
    Najniższa emerytura w 2012 roku wynosiła niecałe 800 zł. Za te pieniądze Polak ma przeżyć, opłacić czynsz, kupić leki? Czyli u większości polaków emerytura ma być okresem przetrwania? To gwarantuje państwo obywatelom po tylu latach pracy? Statystyczny Polak żyje 71 lat, więc pocieszające jest, że będzie musiał żebrać tylko 4 lata, o ile w ogóle dożyje.. KOSZMAR. Czytałem artykuł, że przeciętny Polak na swoją emeryturę odkłada około 1 mln złotych, pomyślcie jak można by rozsądnie zainwestować te pieniądze i cieszyć się życiem na emeryturze a nie dobijać się i tracić zdrowie zamartwianiem się ZA CO ŻYĆ? Co wy robicie, żeby było lepiej? Odkładanie pieniędzy to chyba jedyne wyjście w takiej sytuacji. Co proponujecie?? Ktoś ma już jakiś sprawdzony program godny polecenia?
  • Sarkaa 29 lip 2013, 16:19
    Zamiast narzekać na państwo trzeba się samemu wziąć w garść i odkładać pieniądze. Poszukaj sprawdzonej firmy, która przedstawi ofertę najodpowiedniejszą dla Ciebie. Rynek finansowy jest tak ogromny, że sam nie przejrzysz wszystkich ofert. Inwestycje długoterminowe to najlepsze rozwiązanie na zabezpieczenie przyszłości.
  • 29 lip 2013, 23:25     (ostatnio zmieniony przez autora 29 lip 2013, 23:26, w całości zmieniany 1 raz)
    Racja, lepiej samemu zadbać o swoją przyszłość.
    Mnie znajomy, który ma taki fundusz skontaktował z taką Panią i ona mi przedstawiła jakiś program inwestycyjny, z gwarancja bezpieczeństwa itd.
    Płaci się 200 złotych miesięcznie, po 30 latach ma emeryturę w wysokości 1500 złotych na rączkę uśmiech Mogę to dalej inwestować i odbierać ją później...

Byłem z tym u mojego doradcy w firmie i sam stwierdził, że dobra opcja. Oferta była z Generali - tyle że jak sam byłem w Generali i to pokazałem to gość powiedział, że jak indywidualny klient nie mam szans u nich na taką ofertę...
    Dlatego polecam osobom ze Świętokrzyskiego tą Panią Ewelinę uśmiech
  • alialibabka 30 lip 2013, 12:09
    Właściwie to każde rozwiązanie jest bardziej efektywne, niż płacenie danin dla ZUSu (podobno nawet przykładowa skarpeta język). Najbezpieczniej chyba założyć lokatę albo fundusz oszczędnościowy - jakieś grosze zawsze przybędą, może nawet pokryją inflację. Choć oczywiście byłoby to jeszcze bardziej efektywne, gdyby nie było obowiązku opłacania składek w ZUSie.
  • hipcio 7 lis 2013, 12:40
    Płacimy przez 40 albo więcej lat ciężkie pieniądze na ZUS aby później przez 5-8 lat otrzymywać głodowe emerytury. O przyszłość trzeba zadbać we własnym zakresie, bo w przeciwnym przypadku na starość będzie bieda. W rządzie trwają już pracę nad ustawą o odwróconym kredycie hipotecznym. Liczę na to, że zrobi to małą rewolucję w dziedzinie emerytur. Jak można przeczytać na tej witrynie http://odwroconahipoteka.pl/ odwrócona hipoteka może być atrakcyjnym rozwiązaniem dla wielu przyszłych emerytów.
  • Palomides 7 lis 2013, 14:19     (ostatnio zmieniony przez autora 12 lis 2013, 8:55, w całości zmieniany 1 raz)
    Ja nawet nie liczę na przyzwoitą emeryturę w tym państwie, nie wiem co będzie za 40 lat, sytuacja jest delikatnie mówiąc patowa smutny

-------------------------------------------------------------------------------------------------------
    [url=http://www.mivokids.pl/firm-pol-1268644337-STERNTALER.html]polecam sklep ze skarpetkami sternstaler[/url]
  • karollca 10 lis 2013, 21:11
    Można tez założyć lokatę, albo odkładać do skarbonki. wielki uśmiech A tak na powąznie to też się martwię
  • Golek21 30 gru 2013, 22:25
    Najlepiej samamu odkładać i ajk najdalej od wszelkich funduszy.
  • fleszyn 7 lut 2014, 15:35
    Najczęściej wybieranym sposobem na oszczędzanie pieniędzy jest lokata bankowa. Gdy popatrzymy na [url=http://www.banki.pl/lokaty_bankowe]ten link[/url] - to szybko dojdziemy do wniosku, że nie są one w chwili obecnej najlepiej oprocentowane. Ale należy podkreślić, że zysk jest pewny a pieniądze o w wyznaczonym dniu o wyznaczonej godzinie trafiają na konto.
  • saphira 23 lip 2014, 21:29
    Ja też mam zamiar oszczędzać za pomocą lokaty bankowej. Takie rozwiązanie wydaje mi się najrozsądniejsze. Na giełdzie na pewno nie zamierzam grać, bo boję się, że stracę wszystko na co tak ciężko pracowałam. Dzisiaj dowiedziałam się, że w skoku wołomin do 31 lipca można założyć lokatę na 5. Oprocentowanie na tej lokacie wynosi 5,5% i jest stałe co jest dość rzadko spotykane w dzisiejszych czasach. Wpłata minimalna to 10 tysięcy, moim zdaniem nie dużo bo widziałam lokaty na które trzeba było wpłacić nawet po 100 tysięcy.
1 2 z 2  
Finanse, prawo, ubezpieczenia - dyskusje na forum