A ja sobie obliczyłem, że w sumie, wszystkie weekendy i swięta dają 113 dni wolnych od pracy! Nieźle co. Jak do tego doliczyć urlop to od razu się człowiek pozytywnie nastawi
Dokładnie nie sprawdzałem, ale od 2011 roku jeśli święto wypadnie w dzień wolny od pracy to szef go nie odda w innym dniu. Coś za coś. Za to 6 stycznia będzie wolne -Święto Trzech Króli.
W tym roku jest tak, że jeśli święto jest dniem wolnym od pracy na podstawie ustawy o dniach wolnych od pracy (Dz.U. Nr 4, poz. 28 ze zm.) to trzeba je oddać w innym dniu, chyba że święto wypada w niedzielę. Święta występujące w innym dniu niż niedziela obniżają bowiem wymiar czasu pracy o 8 godzin (art. 130 Kodeksu pracy).
Tak zapomniałem dodać, że chodzi mi o sobotę, bo jak święto wypada w niedzielę to nie trzeba oddawać go w innym dniu. Teraz pierwszy dzień świąt 25 grudnia wypada w sobotę i trzeba go oddać w innym dniu, ale wolne należy oddać w okresie rozliczeniowym, w którym wypada święto. Nie ma znaczenia, czy dzień wolny będzie udzielony przed dniem świątecznym, czy też po nim. Istotne, aby mieścił się w okresie rozliczeniowym, w którym występuje święto.