Jestem honorowym dawcą krwi. W zeszłym roku oddałam 1350 ml krwi. Wiem, że można to odliczyć, ale nie wiem co i jak. Ile można odliczyć i gdzie to wszystko się wpisuje. Dzięki za odpowiedź.
130 zł dla krwi i zdaje się 170 zł dla osocza (za litr). Co do tego drugiego to nie jestem pewny, bo na widok krwi i na myśl o niej robi mi się słabo więc nie interesuję się tematem.
Z broszury informacyjnej Ministerstwa Finansów wynika, że honorowy dawca krwi może wartość przekazanej w roku podatkowym darowizny na cele krwiodawstwa odliczyć:
*od przychodu, podlegającego opodatkowaniu ryczałtem ewidencjonowanym, wykazywanego w zeznaniu PIT-28 (składanym do 31 stycznia roku następującego po roku podatkowym) lub *od dochodu, podlegającego opodatkowaniu na ogólnych zasadach przy zastosowaniu skali podatkowej, wykazywanego w zeznaniu PIT-36 albo PIT-37 (składanym do 30 kwietnia roku następującego po roku podatkowym).
Za jeden litr oddanej krwi przysługuje 130 zł o ile stacja krwiodawstwa za nią nie zapłaciła. Potwierdzeniem oddania krwi jest dokument potwierdzający ile się oddało krwi. To jest dokument potwierdzający prawo do ulgi.
1,35 litra krwi to inaczej 175,5 zł bo 1,35 * 130 zł = 175,5 zł.
Odlicza się to w załączniku PIT/O w pozycji 13 (część B Odliczenia od dochodu (przychodu)). Tam jest napisane darowizny o których mowa w art 26 ust . 1 poz 9. Z ustawy o PIT wynika że art 26 ust 1 poz 9 c to własnie darowizna na cele krwiodawstwa.
W części D (dokładnie część D 1.1)) podaje się nazwę instytucji której przekazano darowiznę. Tu wpisuje się nazwę tej stacji pobierania krwi, jej adres i reszta z tych rubryk. W części D 1.2 pozycja 10 wpisujemy wartość oddanej krwi.
Odliczenie z tytułu honorowego krwiodawstwa łącznie z darowiznami na cele kultu religijnego oraz na cele szlachetne nie może przekroczyć 6% dochodu (w przypadku ryczałtowców 6% przychodu) wykazywanego w zeznaniu.
Taki przykład znalazłem
Podatnik w roku podatkowym osiągnął dochód z umowy zlecenia w wysokości 3500 zł, który wykazuje w zeznaniu PIT-37, oraz przychód z najmu w wysokości 4000 zł, który wykazuje w PIT-28 (na początku roku podatkowego wybrał dla przychodów z najmu opodatkowanie w formie ryczałtu od przychodów ewidencjonowanych). Jednocześnie oddał honorowo osocze o wartości 300 zł. Czy w składanych zeznaniach będzie mógł odliczyć całą wartość darowizny?
Tak. Odliczenie z tytułu darowizny krwi nie może przekroczyć w zeznaniu PIT-28 kwoty stanowiącej 6% przychodu podatnika, czyli kwoty 240 zł (6% z 4000 zł), a w zeznaniu
PIT-37 – 6% dochodu, czyli kwoty 210 zł (6% z 3500 zł). Podatnik może zatem w zeznaniu
PIT-28 (składanym do 31 stycznia następnego roku) odliczyć od przychodu 240 zł, a w zeznaniu PIT-37 (składanym do 30 kwietnia następnego roku) odliczyć od dochodu pozostałą część darowizny, tj. 60 zł (wartość oddanego osocza - 300 zł minus odliczona już w PIT-28 część w kwocie 240 zł).