Favore.plForumFinanse, prawo, ubezpieczenia

Jaka stawka VAT na montaż rolet, strona 2

FORA TEMATYCZNE
NAJNOWSZE DYSKUSJE
OSTATNIO POPULARNE
PROMOWANE USŁUGI

Dodaj zlecenie

Jaka stawka VAT na montaż rolet

Login Hasło ZalogujNie masz konta?   Zarejestruj sięObserwuj
  • Domator30 6 cze 2011, 7:46
    Czyli tak sprawa wygląda. Kurcze mogłem się zdecydować na montaż rolet w zeszłym roku, tylko trochę z kasą było krucho. Były inne ważniejsze wydatki. Podwyżka jest jednak spora. Myślałem, że chcą mnie naciągnąć na zamieszanie podatkowe.
  • Ameno 6 cze 2011, 8:03
    Producenci rolet stosowali taki zabieg, że od razu oferowali usługę montażu swoich wyrobów. Pozwalało im to sprzedawać wyroby z niższą stawką, bo bez tego musieliby stosować stawkę podstawową. Teraz to się jednak zmieniło. Nie wiem jak to jest w przypadku okien, ale zasada była dokładnie taka sama, z tym, że okna to zupełnie inna bajka niż rolety.
  • EasymakeMoney 6 cze 2011, 10:48
    Zakasowany napisał:Sam montaż to nie remont!!!
    Poznań, ILPP1/443-240/11-2/MP, 6 maj 2011
    A to bardzo ciekawe, bo ten sama Izba Skarbowa z Poznania w tym samym dniu musiała wydać dwie interpretacje podatkowe w tej samej sprawie dla różnych podmiotów. 6 maja 2011 wydała interpretację o numerze ILPP1/443-240/11-3/MP!

Wnioskodawca jest producentem rolet okiennych zewnętrznych aluminiowych oraz rolet wewnętrznych materiałowych. Kupuje markizy - opodatkowane stawką podatku VAT 23% - które następnie montuje w budynkach mieszkalnych. Spółka wystawia faktury na usługę montażu markiz (cena obejmuje koszt markizy i montażu) ze stawką podatku VAT 8%. Wnioskodawca chciał wiedzieć czy dobrze wystawia faktury z tą niższą stawką 8 %.

Należy zauważyć, iż sama usługa montażu czy też instalacja poszczególnych towarów nie może być traktowana jako remont, modernizacja, czy też termomodernizacja. Dopiero w połączeniu z zespołem innych czynności, w wyniku których podnosi się bądź też przywraca poprzedni stan techniczny czy wartość użytkową budynku lub lokalu, można traktować jako usługę remontu, modernizacji lub termomodernizacji, o których mowa w ustawie.

Mając na uwadze powyższe w świetle obowiązujących przepisów stwierdzić należy, że do usług polegających na montażu markiz w budynkach mieszkalnych zastosowanie ma stawka 23%, bowiem czynności te nie stanowią usług wymienionych w art. 41 ust. 12 ustawy o podatku od towarów i usług.

I w tej interpretacji izba przywołuje właśnie tą wcześniejszą nr ILPP1/443-240/11-2/MP z dnia 06 maja 2011 r.
    Dziwne nie.
  • Zakasowany 6 cze 2011, 13:30
    Dziwne może nie, ale raczej zaskakujące. Rzadko się zdarza, że taka sama izba w tym samym dniu wydaje interpretacje w podobnych sprawach. Nie powinno to jednak dziwić, bo te przepisy vatowskie są tak pokręcone, że trudno się połapać.
  • BORowik 6 cze 2011, 14:59
    Montaż rolet, roletek wewnętrznych czy zewnętrznych, markiz, moskiterek, żaluzji przez producenta tych wyrobów podlega stawce podstawowej 23 proc. Szkoda, że tak postąpiono, a art 41 ust 1 jest tak niejasny, że ciągle będzie budził wątpliwości.

Nawet prawo budowlane w niejasny sposób definiuje remont, który według ustawy to wykonanie w istniejącym obiekcie budowlanym robót polegających na odtworzeniu stanu pierwotnego a niestanowiących bieżącej konserwacji przy czym dopuszcza się zastosowanie wyrobów innych niż użyto w stanie pierwotnym.

Mglisto, Migliściej .. nic nie widać. Pewnie chodzi o to, aby firmy występowały o interpretację o płaciły za to wszystko.
  • indonezja 18 gru 2013, 15:34
    wiesz co te przepisy tak szybko się zmieniają że najlepiej pytać księgowych albo kogoś kto jest w temacie uśmiech
  • majek1234 25 gru 2013, 23:07
    Z tego co wiem, to można odliczać montaż rolet.... u mnie facet miał 23% standardowo.
Finanse, prawo, ubezpieczenia - dyskusje na forum