Z tytułu ukończenia szkoły wyższej do okresu pracy dolicza się 8 lat. Nie ma znaczenia czy uczelnia został ukończona z tytułem licencjata, magistra czy doktora.
Mam wątpliwości... wydaje mi się, że studia doktoranckie, tak jak obowiązkowe staże zawodowe czy asystenckie studia przygotowawcze wliczają się do stażu pracy jako okres nieskładkowy.
Polecam spojrzeć do ustawy prawo o szkolnictwie wyższym, gdzie w art. 198 ust 3. pisze:
3. Doktorantowi, po uzyskaniu stopnia doktora, okres odbywania studiów doktoranckich, nie dłuższy niż cztery lata, zalicza się do okresu pracy, od którego zależą uprawnienia pracownicze.
4. Doktorantowi, po uzyskaniu stopnia doktora, do okresu, o którym mowa w ust. 3, zalicza się również okres odbywania stacjonarnych studiów doktoranckich, jeżeli zostały one przerwane z powodu podjęcia zatrudnienia w charakterze nauczyciela akademickiego lub pracownika naukowego w instytucjach naukowych.
Wydaje mi się zatem, że studia doktoranckie są wliczane do pracy w wymiarze max do 4 lat. Jest to kres bezskładkowy niestety.
Niby wszystko fajnie. Ake doktoranci nie mają zaliczonych tych lat jako składkowych. Kiedyś studia doktoranckie były liczone jako okresy składkowe, co ma wpływ na wysokość emerytury.
Sąd Najwyższy w wyroku z 8 lipca 1993 r. (sygn. II URN 30/93) stwierdził, że okres studiów doktoranckich odbywanych przed wejściem w życie ustawy o waloryzacji rent i emerytur, tj. przed 15 listopada 1991 r., za który opłacono składki na ubezpieczenie, jest okresem składkowym.
Staż pracy jest regulowany przez Kodeks Pracy, a dokładnie Art.155, a w nim przewidziane jest maksymalnie 8 lat za ukończenie szkoły wyższej. Tak więc ukończenie studiów doktoranckich należy zaliczyć do tej kategorii.
8 lat nieskładkowych. Tak, ale nie może być przecież tak, że osoba ma same lata bezskładkowe w stażu pracy. Ich wymiar uwzględnia się tylkow wymairze 1/3.
Poza tym art 155 kodeksu pracy odnosi się do ustalania podsatwy wymiaru urlopu.
Art. 155. § 1. Do okresu pracy, od którego zależy wymiar urlopu, wlicza się z tytułu ukończenia:
1) zasadniczej lub innej równorzędnej szkoły zawodowej - przewidziany programem nauczania czas trwania nauki, nie więcej jednak niż 3 lata,
2) średniej szkoły zawodowej - przewidziany programem nauczania czas trwania nauki, nie więcej jednak niż 5 lat,
3) średniej szkoły zawodowej dla absolwentów zasadniczych (równorzędnych) szkół zawodowych - 5 lat,
4) średniej szkoły ogólnokształcącej - 4 lata,
5) szkoły policealnej - 6 lat,
6) szkoły wyższej - 8 lat.
Moim zdaniem w tych 8 latach mieszczą się studia magisterskie, natomiast doktoranckie to inna sprawa.