Favore.plForumFinanse, prawo, ubezpieczenia

Komu przysługuje renta rodzinna?

FORA TEMATYCZNE
NAJNOWSZE DYSKUSJE
OSTATNIO POPULARNE
PROMOWANE USŁUGI

Dodaj zlecenie

Komu przysługuje renta rodzinna?

Login Hasło ZalogujNie masz konta?   Zarejestruj sięObserwuj
  • Lilijka 9 paź 2010, 21:59
    Mam pytanie odnośnie tego na jakich warunkach nalicza się rente rodzinną. Moja sytuacja przedstawia się tak: Przyznano mi rentę po tacie, mam 23lata, skończyłam studia magisterskie. Obecnie zaczęłam studia podyplomowe, które trwają rok. Czy renta wciąż mi przysługuje? Potem chciałabym jeszcze kontynuować naukę, ale nie wiem czy będę mogła liczyć na takie wsparcie...
  • birata 9 paź 2010, 22:29
    Jeśli chodzi o studia podyplomowe to chyba nie ma się statusu studenta tylko słuchacza. Nie wiem czy zusowi nie robi to różnicy... zadzwoń i zapytajuśmiech
  • Kandydat 10 paź 2010, 6:15
    A czy ucząc się w technikum wieczorowo ma sie prawo do renty po zmarłym rodzicu?
  • Stinaa 10 paź 2010, 10:40
    Lilijka napisał:Mam pytanie odnośnie tego na jakich warunkach nalicza się rente rodzinną. Moja sytuacja przedstawia się tak: Przyznano mi rentę po tacie, mam 23lata, skończyłam studia magisterskie. Obecnie zaczęłam studia podyplomowe, które trwają rok. Czy renta wciąż mi przysługuje? Potem chciałabym jeszcze kontynuować naukę, ale nie wiem czy będę mogła liczyć na takie wsparcie...
    Byłam w analogicznej sytuacji i wiem, że dla Zusu nie ma znaczenia rodzaj szkoły czy uczelni. Ważna jest ciągłość nauki i limit wiekowy. (25) Możesz bez przeszkód kontynuować naukęuśmiech
  • AntyMaterialistka 10 paź 2010, 12:16
    A czy rentę rodzinną wlicza się do rozliczenia podatkowego?
  • Sissi87 10 paź 2010, 14:26
    A czy osoba, która skończyła 18 lat i chce studiować zaocznie oraz pracować ma prawo do takiej renty?
  • Barbra67 10 paź 2010, 17:55
    Tryb nauki nie ma znaczenia dla pobierania renty, a z pracą jest tak, że kwota zarobków (brutto) nie może przekroczyć 130% przeciętnego wynagrodzenia miesięcznego. Wtedy prawo do renty zostaje zawieszone. Jeśli zarobki to ponad 70% tego wynagrodzenia to kwota renty zostanie pomniejszona zgodnie z zasadami zawartymi w rozporządzeniou Ministra Pracy.
    A jak zarobki nie przekraczają tych 70% to nie maja wpływu na rentę.
  • Lilijka 10 paź 2010, 20:10
    A jak to się rozlicza? Co miesiąc trzeba jakieś zaświadczenie o zarobkach przedkladać czy raz do roku jest podsumowanie?
  • Barbra67 10 paź 2010, 22:47
    Świadczenie jest wypłacane bez zmian w kolejnych miesiącach, rozliczenie następuje po zakończeniu roku kalendarzowego na podstawie zaświadczenia o przychodach z minionego roku (trzeba je złożyć do końca lutego nast. roku)
  • Zusowiec 11 paź 2010, 6:20
    Renta rodzinna to świadczenie pochodne, które przysługuje uprawnionym członkom rodziny zmarłym członkom rodziny, pod warunkiem, że zmarły w chwili śmierci miał prawo do emerytury lub renty z tytułu niezdolności do pracy. Do tego świadczenia uprawieni są : dzieci, wdowa, wdowiec oraz rodzice - inni, ale to jest tu nieistotne. Jeśli chodzi o dzieci, to zalicza się do nich dzieci: własne, drugiego małżonka, przysposobione oraz te, które nie ukończyły 16 lat lub 25 lat w przypadku, gdy się uczą. Renta rodzinna bez względu na wiek przysługuje dzieciom, których niezdolność do pracy powstała przed ukończeniem 16 roku życia lub w trakcie nauki w szkole do ukończenia 25 roku życia. Jeżeli dziecko ukończy 25 rok życia na ostatnim roku studiów, prawo do renty przedłuża się do zakończenia tego roku studiów.

W poście piszesz” Obecnie zaczęłam studia podyplomowe, które trwają rok. Czy renta wciąż mi przysługuje? Potem chciałabym jeszcze kontynuować naukę, ale nie wiem czy będę mogła liczyć na takie wsparcie...”. Renta rodzinna może ci się należeć , jeśli studia podyplomowe odbywają się szkołach publicznych i niepublicznych o uprawnieniach szkół publicznych, szkołach wyższych państwowych i niepaństwowych działających na podstawie ustawy o szkolnictwie wyższym. W twoim przypadku zapewne tak nie jest. Co innego gdyby były to studia doktoranckie.
1 2 z 2  
Finanse, prawo, ubezpieczenia - dyskusje na forum