-
Witam.
Mam pytanie odnośnie rety rodzinnej,kilka lat temu chodziłem do szkoły i pobierałem to świadczenie,ale przerwałem naukę,zgłosiłem to do ZUS-u.I teraz moje pytanie czy po dwóch latach przerwy mogę pobierać to świadczenie jeżeli będę chciał wrócić do szkoły,oczywiście nie mam jeszcze ukończonego 25 roku życia.
Proszę o szybką odpowiedz pozdrawiam.
-
-
Tak - rentę rodzinną można wznowić.
Do renty rodzinnej mają prawo: dzieci własne, dzieci drugiego małżonka, dzieci przysposobione – do ukończenia 16. r. ż. lub 25. r. ż. jeśli się uczą oraz bez względu na wiek, jeśli stały się całkowicie niezdolne do pracy przed 16. r. ż. lub w czasie nauki w szkole do ukończenia 25 r. ż. Jeżeli dziecko osiągnęło 25 lat będąc na ostatnim roku studiów w szkole wyższej, prawo do renty przedłuża się do zakończenia tego roku studiów.
Zatem jeżeli uczeń zgłosi się w październiku - otrzymuje rentę od października, a jeżeli w listopadzie - otrzymuje rentę od listopada. Traci prawo do renty za wrzesień lub za wrzesień i dalsze miesiące.
Postępowanie takie jest zgodne z (bodajże art. 135 ust. 1) ustawy z dnia 17 grudnia 1998 r. o emeryturach i rentach z FUS, w myśl którego, w razie ustania przyczyny powodującej wstrzymanie wypłaty świadczenia, wypłatę wznawia się od miesiąca ustania tej przyczyny, jednak nie wcześniej niż od miesiąca, w którym zgłoszono wniosek o wznowienie wypłaty.
-
Okazuje się, że student, który skończył magisterkę w Polsce i rozpoczął studia w Niemczech („Magister legum”) ma prawo otrzymywania renty rodzinnej.
Student skończył w Polsce studia, obronił pracę po czym zaczął studiować w Niemczech. ZUS jednak uznał, że to są studia podyplomowe i wstrzymał wypłatę renty rodzinnej. To dziwna sytuacja, bo w Polsce studia podyplomowe nie kończą się magisterką, a te studia w Niemczech tak.
W każdym razie ZUS przegrał i takich spraw będzie więcej.
Sygn. akt III UK 50/10
http://praca.gazetaprawna.pl/orzeczenia/471703,zus_wyplaci_rente_rodzinna_w_czasie_studiow_w_niemczech.html
Znam dwie osoby, które rozpoczęły studia doktoranckie, tylko po to, aby jeszcze otrzymywać rentę rodzinną. To jest chyba jedyny sposób, aby po magisterce otrzymywać to świadczenie.