Favore.plForumFinanse, prawo, ubezpieczenia

Koniec płacenia prowizji w sklepach kartami płatniczymi, strona 2

FORA TEMATYCZNE
NAJNOWSZE DYSKUSJE
OSTATNIO POPULARNE
PROMOWANE USŁUGI

Dodaj zlecenie

Koniec płacenia prowizji w sklepach kartami płatniczymi

Login Hasło ZalogujNie masz konta?   Zarejestruj sięObserwuj
  • Pifko4YOU 11 lip 2011, 11:01
    W osiedlowych sklepach i tak nie ma terminali. Co najwyżej duże sieci handlowe takie ograniczenie dotknie. Dla nich to będzie problem, bo będą musiały mieć kasę na wypłatę końcówek po 1 czy 2 groszy. I zacznie się noszenie pliku banknotu i bilonu. Polacy już to znają.
  • Ciekawski 11 lip 2011, 11:27
    Te prowizje to muszą być spore, bo w Biedronce płaci się tylko gotówką. I pewnie dlatego jest tam taniej, bo nie muszą dzielić się z bankami zyskami.
  • Zgredzik 11 lip 2011, 12:07
    Ja słyszałem, że klep nie ma prawa wprowadzać limitu od którego można płacić kartą. A wiele sklepów to stosuje. skrzywienie skrzywienie
  • NiJaki 11 lip 2011, 15:29
    Teraz modne są te transakcje bezstykowe. Ja płacą taką kartę paypass zauważyłem, że kupując zapłaciłem 33 zł.
    Patrzę się w transakcje w bankowości internetowej, a tam ani śladu zakupu. Historia transakcji nic, transakcje do rozliczenia nic.
    Po paru dniach widzę, że jednak to rozliczyli. To głupota, bo jak codziennie kupuje np. po 100 zł, to szybko kas na koncie może sie skończyc, s ja ciągle będę myślał, że coś jeszcze mam. I w ten sposób mogę wpaść w debet.

Co do prowizji, to też jestem za wyszczególnianiem. Pazerność banków nie zna granic.
  • Vatowiec 17 lip 2011, 16:31     (ostatnio zmieniony przez autora 17 lip 2011, 16:32, w całości zmieniany 1 raz)
    Pomysł dobry, każdy ma prawo wiedzieć co, ile i za co płaci.
    Teraz to wszystko jest tak sprytnie poukrywane w różnych opłatach, że nie wiadomo co do czego.
    Tak samo jak z tymi biletami lotniczymi za złotówkę - a później z 1 zł robiło się 500 zł, bo o opłatach nikt nie wspominał.
    Takie info z 2008 roku przebiegły

• Barnaba56 17 lip 2011, 17:07
    No i bardzo dobrze, może te prowizje zostaną jakoś ucywilizowane, bo obecnie to jakaś wolna amerykanka.
    Za konto opłata, za kartę też, za płatności też, za wyjęcie z obcego bankomatu też, przewalutowanie na karcie też.
    No jakaś paranoja finansowa.
    Że jeszcze nie pobierają prowizji za przysłanie karty do domu - no żebym nie wykrakał.
  • legisforte 20 lis 2013, 14:50
    "Polska to dziki kraj" cytując klasyka, ale to jest przecież efekt tej wolności i demokracji, o którą tak walczyli durne solidaruchy, a dziś VISA MASTER CARD, banki, telkomy, telewizje kablowe/cyfrowe, dostawcy mediów, hipermarkety itd. itp. golą z kasy durnych polaków, a oni się cieszą, bo przecież jest wolność i demokracja i kwiczą z radości.
    A jaka radość jest u polaka, jak zarobi 1100 zł mies na rękę - ooooooooooooj radość jest wielka, bo to przecież prawie 300 euro, (najniższy zasiłek w Grecji zbankrutowanej to ok 800euro mies), a że na umowie śmieciowej pracuje, bez urlopu, składek zdrowotnych, ubezpieczenia (emerytury) to już jest detal - radować się trzeba i cieszyć, że pracodawca nie każe dopłacać sobie za możliwość pracowania.

Polska to nie jest dziki kraj - to jest eldorado, tylko nie dla polaków, polakom wystarczy wolność i demokracja
Finanse, prawo, ubezpieczenia - dyskusje na forum