-
Od 1 lipca działają te nieszczęsne bramki poboru opłat, które zwiększają koszty funkcjonowania firm. Czy te wydatki na płatne przejazdy można wrzucić w koszty firmy? Fiskus będzie robił problemy? Zawsze można powiedzieć, że są bezpłatne drogi a luksusów się nie wlicza w działalność firmy.
-
-
Luksusy w koszty firmy? Nie no nie mogę, stwierdzenie zwalające z nóg. A od kiedy przejazd dobrą drogą to luksus?
-
Bo u nas droga to w ogóle jest luksus, a na dodatek prosta i bez dziur to niemalże burżuazja. I pewnie dlatego Niemcy się cenią, bo u nich autostrada to normalna sprawa. Tylko w Polsce jak coś jest to od razu luksus.
-
Można odliczać, jak każdy koszt firmy jeśli jest oczywiście związany z wykonywaną działalnością. Fiskus może ma dużą władzę, ale jeszcze nie taką aby mówić co i gdzie ma jeździć.
-
No może z tym luksusem to przesadziłem, ale tam są systemy rozliczeń pre-paid i post-pay czyli płatność z góry lub zapłata po przejechaniu.
Czy te wydatki powiedzmy pre-paid można od razu wrzucić w koszty. Kupujesz przejazd z góry i już masz koszt?
-
-
To bez różnicy jaki jest system płatności z góry czy z dołu. Tu jednak jest coś innego. Takie płatności to jakby zaliczka, a tych nie wlicza się w koszty tylko czeka na całościowe rozliczenie kosztu. Nie wiem jak to jest w systemie viaToll ale muszą wystawiać jakieś dokumenty potwierdzające wydatek i korzystanie z dróg.
-
Firma obsługująca system viaTOLL wysyła firmom notę obciążeniową. Tak słyszałem, bo przyznam że nie wiem.
Jesli tak jest to ta nota jest podstawą do zaliczenia wydatków w koszty firmy, bo faktycznie zaliczki się nie wlicza.
-
To jest nieco inaczej. Przede wszystkim firma musi zorientowac się do jakich kosztów wrzucić wydatek - pośrednich czy bezpośrednich.
Jak wydatek da się przyporządkować do konkretnego przychodu to mamy koszt bezpośredni. Wydatek zaliczamy więc w momencie uzyskania owego przychodu. Jeśli nie da się wydatku przyporządkować do przychodu to mamy koszt pośredni.
-
Do kosztów nie zaliczymy kaucji za wydanie urządzenia viaBOX, a to dlatego, że jeśli oddamy urządzenie oddamy to kaucja jest zwracana. Nie wrzucimy też w koszty kar za jazdę bez opłaty - jeśli ktoś złapią za jazdę bez płacenia.
Tak stanowi art 16 ust 1 kt 18 ustawy o CIT.
-
W przypadku PIT będzie to art 23 ust 1 pkt 15. Żadnych kar się nie wlicza w koszty, za dobrze by było.