Witajcie. Jest taka sprawa, że zmarła kuzynka mojego taty. Generalnie kobietka nie miała bliższej rodziny, tylko jego i nas w sumie. Niby zostawiła jakiś testament, ale znam podobną sytuację, gdzie niby kazali spadkobiercy testamentowemu szukać innych krewnych, którzy mogliby się dopominać o zachowek. Szczerze mówiąc dla mnie to śmieszne, no ale… Dlatego potrzebowałabym porady kogoś doświadczonego w tych sprawach. Kogoś możecie polecić?
Zasadniczo rzeczywiście tak to wygląda, to chyba dotyczy dziedziczenia ustawowego. Wydaje mi się, że kiedy krewny nie powola Was, czy tam Twojego taty do całego spadku, to chyba inni mogą też się domagać swojej części. Albo też mogą próbować podważyć testament, wiesz… przez obalenie jego wiarygodności, poczytalności cioci itp.
Kuzyni, ciocie, zstępni kuzynów… Tak naprawdę każdy, kto jest w jakiś sposób skoligowany z Twoją ciocią, tj., należy do szerokiego rozumienia rodziny Twojej cioci. Więc to mogą być ludzie, których nawet Wy albo i ona nie widzieliście…
No z tym nigdy nie widzeniem to bym nie przesadzał, ale rzeczywiście trzeba sięgać do bardzo odległych krewnych. CZasem jest po prostu lepiej odrzucić taki spadek, bo to jest szarpanina na lata. Ja pamiętam, jak kiedyś mój wujek zmarł, to trzeba było w Kanadzie szukać krewnych, bo tam też powyjeżdżali. Ale jeśli chcesz znać moje zdanie, to najlepiej by było, jakbyś skorzystała z usług jakiegoś prawnika. Ja tam nie czuję się kompetentny, żeby dawać Ci porady, a jednak adwokat, czy radca prawny będzie zawsze wiedział, co powinnaś w danym momencie zrobić.
Ja znam. Mój partner kiedyś korzystał z pomocy jednej pani mecenas z Łodzi. Nazywa się chyba Monika Kitscha-Kwasiborska i o ile wiem, zajmuje się właśnie miedzy innymi sprawami testamentowymi. On akurat miał problem w walce o zachowek po swoim ojcu, bo to druga żona tam wszystko chciała przytulić, to mu pani mecenas powiedziała, co musiałby zrobić. Ostatecznie wywalczył tyle, ile mu się należało, a to myślę wiele mówi o adwokacie.
W Tczewie prawem spadkowym zajmuje się kancelaria mecenasa Cejrowskiego. Ma klientów z całego Trójmiasta, nawet w trudnych sprawach doskonale sobie radzi.