Favore.plForumFinanse, prawo, ubezpieczenia

Umowa o dzieło

FORA TEMATYCZNE
NAJNOWSZE DYSKUSJE
OSTATNIO POPULARNE
PROMOWANE USŁUGI

Dodaj zlecenie

Umowa o dzieło

Login Hasło ZalogujNie masz konta?   Zarejestruj sięObserwuj
  • Tre30n 28 gru 2010, 23:05
    Witam, mam pytanie dotyczące zawierania umowy o dzieło będąc zatrudnionym na etacie. Czy muszę zgłosić pracodawcy te dodatkową pracę? I jak mam się rozliczyć z podatku od tego? Z góry dziękuje za odpowiedź.
  • Barbra67 29 gru 2010, 7:01
    Nie trzeba informować pracodawcy o zawarciu umowy o dzieło. A zamawiający jest zobowiązany do wystawienia PIT-11 do końca lutego za rok ubiegły. Wykonawca do końca kwietnia rozlicza się na podstawie otrzymanych pitów.
  • 30m1n1k4 29 gru 2010, 8:12
    Mnie też interesuje ten temat więc pozwolę się podłączyć ze swoim pytaniemuśmiech
    Jeślio jestem wykonawcą na umowę o dzieło to jak mam się rozliczać z zamawiającym? Wystawiać mu co miesiąc rachunek? Bo nic innego nie przychodzi mi do głowy, mam tylko watpliwości czy mogę takie rachunki wystawiać jeżeli nie prowadze działalności gospodarczej.
  • Stinaa 29 gru 2010, 10:54
    Można wystawić rachunek i na tej podstawie zamawiający pobiera podatek i wpłaca do US w formie miesięcznych zaliczek, a wykonawcy wystawia PIT-11
  • 30m1n1k4 29 gru 2010, 13:16
    Dziękuję. I jeśli już jestem gdzieś zatrudniona to płacę tylko podatek od tej umowy o dzieło tak?
  • Stinaa 29 gru 2010, 16:42
    No tak, jeśli oprócz umowy o pracę zawierasz z kimś innym umowę o dzieło, to ta druga podlega tylko opodatkowaniu, bez składek.
  • wee3 29 gru 2010, 17:21
    Mam taki dylemat. Jestem zarejestrowana w Urzędzie Pracy i pojawiła się możliwość pracy na umowę o dzieło, dodatkowo jest szansa, że po tym zleceniu będzie mozliwość zatrudnienia. I nie wiem co robić, czy wyrejestrować się z tego urzędu czy podjąć tą pracę bez powiadamiania? Z tym zleceniem to jednak nie jest pewna sprawa, chyba nie ma sensu się wyrjestrowywać...
  • Barbra67 29 gru 2010, 18:41
    W ciągu siedmiu dni od podjęcia zatrudnienia lub innej pracy zarobkowej trzeba powiadomić o tym PUP.
  • Stinaa 29 gru 2010, 21:08
    No niestety. Kłamstwo ma krótkie nogi. Jeśli to legalna praca i sa odprowadzane składki to zus powiadomi pup, ze dostaje podwójne składki.
  • wee3 29 gru 2010, 23:12
    Problem polega na tym, że jak się wyrejestruję z PUP to nie bede miała żadnych składek opłacanych, a mając tylko umowę o dizeło nie mam nawet ubezpieczenia zdrowotnego:/
1 2 z 2  
Finanse, prawo, ubezpieczenia - dyskusje na forum