Favore.plForumFinanse, prawo, ubezpieczenia

Urlop na żądanie jak o niego prosić, strona 2

FORA TEMATYCZNE
NAJNOWSZE DYSKUSJE
OSTATNIO POPULARNE
PROMOWANE USŁUGI

Dodaj zlecenie

Urlop na żądanie jak o niego prosić

Login Hasło ZalogujNie masz konta?   Zarejestruj sięObserwuj
  • C_ZAK 2 kwi 2011, 8:17
    AdamSaM napisał:Warto brać urlop na żądanie, to 4 dni wakacji. A niewykorzystany urlop nie przechodzi na następny rok czy okres rozliczeniowy. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby te 4 dni wziąć od razu. Gorzej jak coś się stanie i........no właśnie nike będzie o co prosić.
    No widzisz i tu się mylisz. Te 4 dni to nie jest jakieś ekstra wolne, które sobie doliczasz do urlopu wypoczynkowego.
  • AdamSaM 2 kwi 2011, 10:44
    Nie? No ja zawsze myślałem, że jest inaczej i do wypoczynkowego można sobie przykleić te 4 dni. smutny
  • Zusowiec 2 kwi 2011, 13:27
    Tak jest. W zależności od długości stażu urlop wypoczynkowy wynosi 20 lub 26 dni. Jeśli pracownik wykorzysta 4 dni urlopu na żądanie to z 26 dni urlopu wypoczynkowego zostanie mu tylko 22 dni.

Urlop wypoczynkowy jest udzielany w bieżącym roku kalendarzowym, zasadniczo najpóźniej do końca pierwszego kwartału (do 31 marca) roku następnego. Jeśli pracownik mimo to nie wykorzysta urlopu, to prawo do niego przedawnia się z upływem 3 lat, a w przypadku rozwiązania stosunku pracy za niewykorzystany urlop wypoczynkowy należy się ekwiwalent pieniężny. Ale te zasady nie odnoszą się do urlopu na żądanie, on po prostu przepada.
  • ZielonaWyspa 2 kwi 2011, 15:45
    Ale firma może w ogóle odmówić urlopu na żądanie.
    Sąd Najwyższy w wyroku z 28 X 2009 (II PK 123/09) stwierdził, że firma ma prawo odmówić udzielenia urlopu, jeśli zagrożony jest interes gospodarczy firmy lub inaczej, nieobecność pracownika może narazić firmę np. na straty.
  • AdamSaM 2 kwi 2011, 16:45
    To znaczy kiedy jest ten ważny interes firmy.?
  • ZielonaWyspa 2 kwi 2011, 17:13
    Np gdy jest okres wakacyjny. Większość pracowników ma wolne bo wzięła urlopy wypoczynkowe, a tu taki Kowalski przychodzi i mówi, że dzisiaj nie może pracować bo..... coś tam mu wyskoczyło.
    I boss mówi, nie Kowalski jak ty nie przyjdziesz to nie będzie dostarczony towar do klienta i firma poniesie stratę. Jesteś mi potrzebny i tyle. I po urlopie. Ba nawet może ciebie z tego urlopu przywołać.
  • FreeDOOM 2 kwi 2011, 18:11
    Dla pracowników taki urlop to eldorado. Np. jednego dnia mogą go wziąć wszyscy, a firma nie może wszystkim odmówić bez podania przyczyny. To doskonałe narzędzie szantażu. To to głównie związkowcy podjudzają do takich działań. W małych firmach pracownik i pracodawca to jeden tandem. W takich firmach łatwiej się dogadać z przełożonym niż w wielkiej korporacji.
  • Atomowiec 2 kwi 2011, 19:46
    Zdaje się Szejnfeld mówił, że taki urlop trzeba skrócić do dwóch 2 dni. I tak pewnie z takiej formy wolnego mało kto korzysta bo jak mi wiadomo jest on bezpłatny. A każdy woli mieć trochę grosza więcej niż mniej.
Finanse, prawo, ubezpieczenia - dyskusje na forum
Poprzednia: Kredyt na PIT