-
Zastanawia mnie logika sądów, które zasądzają odszkodowanie za naruszenie dóbr osobistych w mediach. Najbardziej zbulwersowała mnie sprawa pana Wałęsy i wyrok sądu, który nakazał panu Wyszkowskiemu przeproszenie Wałęsy w telewizji. Koszt takich przeprosin to 400 tys. zł. Czy przepisy ograniczają w jakiś sposób wysokość takich kar? Przecież jak lekarz zniszczy ci życie to nie płaci aż tyle. To jest jakaś patologia sądownicza.
-
-
Dla mnie to chora sytuacja zważywszy, że Wałęsa to Noblista... pokojowy. Zachował się gorzej niż ci co w PRLu gonili opozycjonistów. Gdyby istniała kara ścięcia to pewnie by jej zażądał. Dla mnie to człowiek moralnie skończony.
-
Nie ma żadnych granic wyrównania wysokości strat. Moim zdaniem te wyroki też są kuriozalne, bo słowo jest więcej warte niż zdrowie a nawet życie. Sąd chyba nie wie ile kosztuje 30 sekund reklamy w TV. Rozumiem kara karą, ale nie zgnębieniem człowieka i zdeptaniem go w ziemię, bo akurat popełnił błąd.
-
Art. 448 k.c. mówi, że w przypadku naruszenia dobra osobistego istnieje możliwość zasądzenia przez sąd odpowiedniej sumy zadośćuczynienia pieniężnego za doznaną krzywdę.
§ 2 przyznaje poszkodowanemu możliwość naprawienia szkody majątkowej wywołanej naruszeniem dóbr osobistych.
W takiej sytuacji ma zastosowanie art. 415 k.c. stanowiący o tym, że ten kto z winy swej wyrządził drugiemu szkodę obowiązany jest do jej naprawienia. Nie ma tu więc górnej granicy finansowej. Jest tylko ogólny zapis o naprawieniu szkody. Ale przecież są nie uwzględnił, że TV i inne media mocno to relacjonowały i każdy mógł się dowiedzieć to za to Wyszkowski ma zapłacić 400 tys. PLN.
Też nie rozumiem logiki sądów. Ten wyrok jest sprzeczny z zasadami współżycia społecznego i jedna strona zrobiła użytek ze swojego prawa co też jest niedopuszczalne.
-
400 tys. złotych. Wyszkowski to były kolega Wałęsy.
Za Wałęsy był też niejaki Miecio i pewne przysłowie
Albo z Mieciem albo zmieciem. Minęło 20 lat i zasada wciąż obowiązuje. Albo z Wałęsą albo już cie nie ma.
-
-
Za prawdę w Polsce się kara !!!
Wałęsa przecież przyznał się, że był agentem, a teraz raptem nie.
A gdzie są dokumenty nt. Bolka co pojechały do pałacu prezydenckiego za Wałęsy, ale do IPN już nie wróciły.
Wyparowały, zniszczyły się, czy ktoś w tym pomógł. Ma nieczyste sumienie i będzie walczył do końca o wybielenie siebie.
Ale czarne zawsze zostanie czarne a białe białe.
-
Wystarczyłoby jakieś ogłoszenie albo coś koło tego. Ten sędzia czy sędzina powinna skorzystać z lekarza w białym kitlu w pokoju bez klamek. Tak się nie robi. Też słyszałam coś o tym, że Wałęsa przyznał się do współpracy z SB.
Ale chyba są jakieś zasady, że wysokość kary musi być adekwatna do winy, a ten wyrok to finansowa egzekucja, co w kraju wolnorynkowym oznacza mniej więcej tyle samo co wykasowanie człowieka. No ludzie ta nie może być!
-
Dura lex, sed lex (Twarde prawo, ale prawo) ale tym razem twarde oznacza przejechanie po człowieku. Takich kar nie ma nawet za uszkodzenie ciała, a za stwierdzenie, że Lolek to Bolek już tak. Pomijając fakt czy Wałęsa to Bolek, należy zastanowić się nad sposobem przeprosin. Kiedy pan Wyszkowski mówił w TV takie rzeczy? Może mówił, ale to był ewentualnie wywiad, którego udzielił pewnie za darmo, a teraz aby wystąpić w TV musi płacić.
Sąd to nie ekonomista, ale musi znać się na rzeczach o których orzeka. Ti tak nie było i wyrok można podważyć. I zapewne tak się stanie.
-
Ja się na tym nie znam, ale takie odszkodowania nie są przyznawane nawet celebrytom.
Tomasz Kamel taki prezenter z TV dostał 40 tys. bo na portalu pudelek.pl ukazał się tekst o tym jakoby Kamel omówił pomocy umierającej kobiecie co okazało się nieprawdą.
No ale pudelek to komercja w czystym wydaniu. Ich stać na takie rzeczy i robią to dla kasy i sensacji.
-
Ten wyrok ws. Kamela był jakby wyjątkowy bo przeprosimy ukazały się na pudelek.pl oraz w gazetach, a tam przecież Kamela nikt nie obraził. Pamiętam to doskonale, bo w necie zawrzało. I jak widać słusznie, bo konsekwencje tamtego wyroku echem odbiły się na sprawie Wałęsa ver Wyszkowski.