Favore.plForumFinanse, prawo, ubezpieczenia

Zakup jakich sprzętów domowych można wliczyć w koszty firmy

FORA TEMATYCZNE
NAJNOWSZE DYSKUSJE
OSTATNIO POPULARNE
PROMOWANE USŁUGI

Dodaj zlecenie

Zakup jakich sprzętów domowych można wliczyć w koszty firmy

Login Hasło ZalogujNie masz konta?   Zarejestruj sięObserwuj
  • X69 18 lip 2011, 10:33
    Witam wszystkich
    Interesuje mnie, zakup jakich sprzętów domowych można wliczyć w koszty działalności małej firmy na przykład takiej w domu. Księgowa odliczy np. zakup komputera czy drukarki, ale pewnie nie telewizora czy lodówki.
    Pewnie nie ma jakiegoś katalogu do jakiego odliczenia fiskus się nie przyczepi, bo nie znalazłem takowego.
    Siedzę w "komputerach" i na tych podatkowych sprawach nie za bardzo się znam.
  • CIT 18 lip 2011, 11:19
    Nie ma takowego katalogu i nigdy nie powstanie. Jest tyle róznych działalności, że fizycznie byłoby to niemożliwe. Są za to przepisy ogólne, które regulują takie sprawy. Problem, że przepisy są zbyt ogólne i jak fiskus chce to zawsze się do czegoś przyczepi.
  • DexterII 18 lip 2011, 14:22
    Poleciłbym zdrowy rozsądek przy wliczaniu czegokolwiek w koszty, ale to też nie jest idealny sposób. Najlepiej śledzić interpretacje podatkowe czy wyroki sądowe (kto ma na to czas) i na tej podstawie orientować się jak urzędnicy skarbowi podchodzą do sprawy. A był taki przypadek, że prawnik odliczył zakup obrazu i... fiskus się na to zgodził. A co ma prawnik do obrazu.
  • Barnaba56 18 lip 2011, 15:38
    no właśnie co ma prawnik do obrazu? może na boku handlował dziełami sztuki.
  • BigAfera 18 lip 2011, 18:38
    Jak ktoś zakłada firmę czy już takową ma to chciałby wliczyć każdy wydatek w koszty firmy, aby płacić jak najmniej. Nawet prowadzą firmę w domu nie można wliczać np. całego czynszu w koszty, a tylko w proporcji do zajmowanych pomieszczeń na firmę. Wiele osób ma np. dom i w domu jeden pokój przeznacza na biuro. I wtedy czynsz dzieli na metry i wlicza proporcjonalnie do kosztów.

np. koszt czynszu to 1000 zł za 100m2. Na biuro zostało przeznaczone 20 m2, więc w koszty można wliczyć 200 zł. Oczywiście tu są też inne media, jak woda, prąd czy gaz. Ale to jest tylko ilustracja problemu.
  • DexterII 18 lip 2011, 19:51
    Co ma obraz do prawnika? A no to, że zakup obrazu podniósł prestiż kancelarii co ma przełożenie lub może mieć na pozyskiwanie klientów. Taki delikwent wchodzi do kancelarii i widzi ładnie urządzone pomieszczenia, więc jest przekonany że adwokat jest dobry i klienci do niego walą drzwiami i oknami.
    I tak właśnie argumentował adwokat, bo fiskus też nie od razu chciał zaliczyć mu zakup obrazu w koszty.
  • MindZone 18 lip 2011, 23:23
    Tak samo ja z czynszem może być z rozmowami na telefon komórkowy czy stacjonarny. To jest dopiero popis dla fiskusa.
    Dobrze mieć bilingi w zestawieniu miesięcznym z pozakreślanymi rozmowami prywatnymi i służbowymi. Wszystkich fiskus nie sprawdzi, ale wystarczy że trafi choćby na jeden to uzna, że reszta telefonów która miała być służbowa byłą rozmowami prywatnymi. I tak może odstawiać szopkę za każdy miesiąc 5 lat wstecz.
  • Magazin07 19 lip 2011, 1:02
    Tylko prowadząc firmę w domu pamiętać należy, że wtedy stawki za czynsz idą mocno w górę.
    Obecnie maksymalne stawki z ustawy o podatkach i opłatach lokalnych wynoszą 67 groszy dla mieszkań i aż 21,05 zł dla powierzchni związanych z działalnością gospodarczą. Te kwoty to od 1 m2.
    Wiele gmin może ustalić je w niższej wysokości, ale to jest mrzonka, bo to niezła kasa dla budżetu gminnego i łatwo z tego nie rezygnują.
  • X69 19 lip 2011, 7:30
    A mi tak bardziej chodziło o sprzęty domowe wykorzystywane w związku z prowadzeniem firmy.
    Mogę rozliczyć zakup TV jeśli korzystam z niego do oglądania np. materiałów od klienta, albo opłaty za net w domu?
    Wiele firm ma lodówki czy moją własną też mógłbym rozliczyć?
  • Milkyway 19 lip 2011, 8:57
    Z tym netem to sprawa nie jest taka oczywista jeśli jest on zainstalowany w domu ale nie na firmę tylko na osobę fizyczną. Raz fiskus zgadza się na odliczenie innym razem nie twierdząc, że opłata za net jest stała i tak się ponosi bez względu na to czy korzysta się z netu jako osoba czy jako firma.
1 2 z 2  
Finanse, prawo, ubezpieczenia - dyskusje na forum