Favore.plForumFinanse, prawo, ubezpieczenia

Zwrot VAT za materiały budowlane w 2010

FORA TEMATYCZNE
NAJNOWSZE DYSKUSJE
OSTATNIO POPULARNE
PROMOWANE USŁUGI

Dodaj zlecenie

Zwrot VAT za materiały budowlane w 2010

Login Hasło ZalogujNie masz konta?   Zarejestruj sięObserwuj
  • Wzornik 20 lut 2011, 10:24
    Czy coś zmieniło się w zwrocie podatku VAT za materiały budowlane za 2010 rok. Teraz jest ta wyższa stawka 23% a wcześnie fiskus zwracał różnicę między 7% a 22% na niektóre materiały. Jak to teraz wygląda?
  • Bob_Budowlaniec 20 lut 2011, 11:28
    A niby co miałoby się zmienić. Wyższy VAT dotyczy roku obecnego a nie 2010.
  • Wzornik 20 lut 2011, 11:47
    No tak ale w tym kraju wszystko jest możliwe. A jak jest z tymi abonamentami medycznymi dla pracowników? Teraz trzeba płacić podatek za lata poprzednie.
  • 500nowelalaustawy 20 lut 2011, 12:56
    o zwrot części Vat mogą ubiegać się ci to kupują materiały budowlane na wykończenie mieszkania, remont czy budowę domu. Osoby fizyczne mogą odzyskać 68,18 proc. VAT zapłaconego w cenie materiału budowlanego zakupionego do końca 2010 roku. W tym roku przy stawce 23 proc. odzyskają już tylko 65,22 proc.
  • Hammer 20 lut 2011, 14:55
    Materiały budowlane czyli co dokładnie? Drzwi, okna, farba a może pustaki i cegły. Chyba jest jakiś katalog co można odliczyć.
  • Fridge 20 lut 2011, 18:08
    Katalog jest i to dość długi, ale nie mam go i nie mam pojęcia gdzie znaleźć. Idź do US i spytaj się.
  • CBA_ABW 20 lut 2011, 20:47
    Zgodnie z art. 3 Ustawy zwrot podatku VAT przysługuje osobie fizycznej w związku z:
    budową budynku mieszkalnego;
    nadbudową lub rozbudową budynku na cele mieszkalne lub przebudową (przystosowaniem) budynku niemieszkalnego, jego części lub pomieszczenia niemieszkalnego na cele mieszkalne, w wyniku których powstał lokal mieszkalny spełniający wymagania określone w odrębnych przepisach;
    remontem budynku mieszkalnego lub lokalu mieszkalnego.

Ulga dotyczy tych materiałów które przed 1 maja 2004 roku były opodatkowane stawką 7 proc. a po tej dacie 22 proc. Ale UWAGA. W przypadku gdy osoba fizyczna posiada budynek, w którym istnieje np. sklep, warsztat itp. - to od tej części ulga nie przysługuje.
  • LeoZawodowiec 20 lut 2011, 22:08
    Na stronie Ministerstwa Finansów są wykazy co obejmuje odliczenie oraz wnioski do wypełnienia.

Wykaz materiałów budowlanych, które do dnia 30 kwietnia 2004 r. były opodatkowane stawką podatku od towarów i usług w wysokości 7%, a od dnia 1 maja 2004 r. są opodatkowane podatkiem VAT
    http://www.mi.gov.pl/2-48243e2927efb.htm

A dokładniej sam wykaz w PDF jest tu
    http://www.mi.gov.pl/files/0/1346/podmrozp3wrz.pdf

Jest tam aż 170 pozycji, jak okna, drzwi, przewody elektryczne itp.
  • Barnaba56 21 lut 2011, 0:23
    Nie wiem skąd te 170 pozycji, ale kurde jeszcze sobie każą płacić za swoje zarządzenia. 19 zł za jakiś tam wykaz to jest już szczyt zachłanności.
  • FabianM 21 lut 2011, 1:29
    Czyli jak ktoś może odliczyć VAT to składa wniosek, a raczej wnioski:

WZM-1 - wniosek o zwrot niektórych wydatków związanych z budownictwem mieszkaniowym poniesionych od dnia 01.05.2004 r. oraz załączniki do wniosku:
    WZM-1/A - wykaz faktur i wartości poniesionych wydatków, nieodliczanych w ramach ulg mieszkaniowych,
    WZM-1/B - wykaz faktur i wartości poniesionych wydatków, odliczanych w ramach ulg mieszkaniowych.
    W zależności od tego, czy z wydatków dokumentowanych danymi fakturami VAT osoba fizyczna korzystała z „ulgi remontowej" czy też nie - wypełnia odpowiedni załącznik do wniosku. Osoba fizyczna może do wniosku załączyć obydwa rodzaje załączników uwzględniając obydwa rodzaje faktur VAT.
    Tylko to masa papierów i innych bzdur więc przy małych kwotach to się po prostu nie opłaca.
1 2 z 2  
Finanse, prawo, ubezpieczenia - dyskusje na forum
Poprzednia: Odliczenia za 2010