Favore.plForumO rozrywce, imprezach i sztuce

Ciekawa książka na urlop, strona 3

FORA TEMATYCZNE
NAJNOWSZE DYSKUSJE
OSTATNIO POPULARNE
PROMOWANE USŁUGI

Dodaj zlecenie

Ciekawa książka na urlop

Login Hasło ZalogujNie masz konta?   Zarejestruj sięObserwuj
  • johny_w 29 lip 2010, 20:54
    Dla tych, co lubią Kapuścińskiego polecam książki Jacka Hugo - Badera. Jest to reporter Gazety Wyborczej, który w bardzo interesujący sposób opisuje swoje wyprawy po Rosji i wschodzie. "Biała gorączka" mnie powaliła, a kolejna jego książka "W rajskiej dolinie wśród zielska" jest tak samo dobra.
    Dla wszystkich, którzy zakochali się w "Imperium" Kapuścińskiego, na pewno się nie zawiodą uśmiech
  • andriej 29 lip 2010, 21:58
    A jak już o Kapuścińskim mowa, to czytał ktoś z Was może tą biografię napisaną przez Artura Domosławskiego? Dużo było koło tej książki szumu, jak wychodziła i jestem ciekawa, czy jest rzeczywiście taka kontrowersyjna?
  • johny_w 30 lip 2010, 1:08
    andriej napisał:A jak już o Kapuścińskim mowa, to czytał ktoś z Was może tą biografię napisaną przez Artura Domosławskiego? Dużo było koło tej książki szumu, jak wychodziła i jestem ciekawa, czy jest rzeczywiście taka kontrowersyjna?
    Ja osobiście bardzo lubię książki Kapuścińskiego, zwłaszcza imperium, ale tej biografii nie czytałem. Szczerze przyznam, że jakoś nie oburza mnie myśl, że Kapuściński jest tam przedstawiony jako zwykły człowiek ze swoimi wadami, ale nie gustuję w biografiach... Wolę reportaże przymrużenie oka
  • backpacker 30 lip 2010, 6:18
    chodzi Wam o tą książkę?

Ja czytałem i jestem zadowolony. Nie rozumiem o co tyle szumu... Przecież Kapuściński to pisarz, świetny reporter i tego mu w tej książce nikt nie odbiera! A dobry biograf powinien być przecież rzetelny i pokazywać postać z krwi i kości, a nie pisać księgi pochwalne...
    Zresztą Domosławski pisze książki nie do dziś i uważam, że jest w tym bardzo dobry. Poza tym, jest niejako uczniem Kapuścińskiego, więc można mu zaufać, że wie o kim pisze...
  • aleksander_wielki 30 lip 2010, 9:23
    bacpaker, masz dużo racji, tylko ja się zastanawiam na ile Domosławski chciał się tą książką i tymi kontrowersjami wybić...
    Ja też bardzo lubię Kapuścińskiego uważam, że jego książki są naprawdę świetne. Czytałem trochę Domosławskiego i przyznam, że niestety nie umywa się do Kapuścińskiego...
    Ale "Kapuściński non fiction" jeszcze nie czytałem, ale mam zamiar
  • becia_koronczarka 30 lip 2010, 11:24
    Jestem już po urlopie, więc mogę się wypowiedzieć w temacie wakacyjnych lekturprzymrużenie oka A więc po pierwsze książka, w której sie zakochalam, to "Czarodziejka z Florencji" Salmana Rushdie. Przepyszna, pełna magii (jak wszystkie jego książki) opowieść. A druga książką jaką wzięłam z sobą na urlop był... tom wybranych wierszy Szymborskiej. Fantastyczna lektura! I świetna na urlop, bo chociaż pani Szymborska pisze o kwestiach fundamentalnych, to jej styl jest lekki, zabawny, porywający. Nigdy nie byłam amatorka poezji, ale tego lata została fanką Wisławy Szymborskiej!!!uśmiechuśmiechuśmiech (a natchnął mnie do wyboru tej lektury film o autorce, który niedawno puszczali w tv)
  • ambitna 30 lip 2010, 13:29
    Film o Szymborskiej był świetny, szkoda tylko, że puścili go raz albo dwa i to o bardzo dziwnych porach...
    A co do Rushdiego to mam pytanie, czy ktoś czytał te osławione "Szatańskie wersety"? przymrużenie oka Kiedyś się za nie zabierałam, ale w końcu nic z tego nie wyszło, bo nie było w bibliotece, a później nie miałm już wolnego. A teraz jadę na urlop i szukam czegoś fajnego, a jak o tym Rushdiem napisałaś to znów mi się przypomniało przymrużenie oka
  • pomadka 22 lis 2010, 0:30
    Myślę, że jak urlop to przydałoby się coś lekkiego, bo podejrzewam, że chcesz odpocząć od szarości dnia codziennegoprzymrużenie oka. Polecam "Świat u stóp" Lesley Lokko, a jeśli wolisz coś z magiczną miłosną historią, a jednocześnie przepełnione dramatyzmem to koniecznie przeczytaj "Pył" Johna Fante. Niezwykłą, po części przerażającą, po części "otwierającą oczy" książką jest "Malowany dom" Johna Grishama.uśmiech
  • Williams 22 lis 2010, 6:28
    Właśnie przeczytałem (czy raczej połknąłem!) biografię Wojciecha Manna. Rewelacja!" Rock-Mann czyli jak nie zostałem saksofonistą" taki jest jej tytuł. Fanom Manna nie musze t;umaczyć dlaczego trzeba ją przeczytać, ale nie tylko dla nich to będzie świetna lektura, zwłaszcza na urlop, bo jest lekka, szalenie zabawna i inteligentna. Umili na pewno wolny czasuśmiech
  • nouv88 22 lis 2010, 8:36
    Ja w tym roku nietypowo jade na wakacje w grudniu. I już przygotowałam sobie do czytania "Jedz, módl się, kochaj" oraz "Smaki południowej Italii" czytał ktoś? Po opisach sadzę, że to będą dobre książki na urlop. Co prawda wybieram się do Egiptu a nie do Włoch, ale nie szkodziprzymrużenie oka
O rozrywce, imprezach i sztuce - dyskusje na forum