Favore.plForumO urodzie, zdrowiu i modzie

Eko higiena czyli kubki menstruacyjne - ktoś już próbował?

FORA TEMATYCZNE
NAJNOWSZE DYSKUSJE
OSTATNIO POPULARNE
PROMOWANE USŁUGI

Dodaj zlecenie

Eko higiena czyli kubki menstruacyjne - ktoś już próbował?

Login Hasło ZalogujNie masz konta?   Zarejestruj sięObserwuj
Wróć do forum: O urodzie, zdrowiu i modzie 1 2 3 z 3  
  • tusia3 8 lis 2010, 11:25
    Witajcie!

Trafiłam wczoraj na ciekawy artykuł, na temat ekologicznych produktów do higieny. O orzechach do prania już sporo wiem, nawet na tym forum gdzieś się natknęłam na wątek. Zaciekawiły mnie natomiast kubki menstruacyjne - coś na wzór tamponów tylko do wielokrotnego użytku.
    W sumie, bardzo podoba mi się takie rozwiązanie, ale trochę się jednak tego obawiam. Nie wiem, czy jest to w 100 % bezpieczne? No i prawdę mówiąc, jest to dość drogi wynalazek, bo taki kubek menstruacyjny kosztuje koło 100 zł. Jeśli ma starczyć na 10 lat, to na pewno się opłaca, ale wolałabym wiedzieć, jak to się sprawdza, zanim kupię...

Piszcie, proszę, jeśli macie jakieś doświadczenia w tym temacie.
    Pozdrawiam!
  • casinda_ebe 8 lis 2010, 14:08
    Szczerze mówiąc pierwszy raz słyszę o czymś takim... Dziwny wynalazek, jak dla mnie nie do przyjęcia, jakoś sobie nie mogę tego wyobrazić skrzywienie Czy to na prawdę jest higieniczne?
  • anka70 8 lis 2010, 15:30
    Ja już kiedyś o tym czytałam. Ogólnie fajny pomysł, ale jak już widać, nie wszyscy są w stanie zmienić złe nawyki, żeby żyć trochę bardziej ekologicznie... A to przecież nie wymaga za wiele wysiłku i w gruncie rzeczy nawet się opłaca (przeliczcie sobie - 1 kubek za 100 zł na 10 lat, kontra wydatek na tampony i podpaski co miesiąc... ) Z tego co czytałam, to bardzo higieniczne - kubek jest zrobiony z silikonu, dzięki czemu nie wywołuje alergii. Ja chętnie spróbuję, jak tylko gdzieś uda mi się kupić.
  • Alicjana 8 lis 2010, 18:13
    Też o tym czytałam, ale nie wiem za bardzo gdzie to kupić? No i nurtuje mnie jeszcze jeden problem - taki menstruacyjny kubek trzeba myć, a nie wyobrażam sobie tego robić w jakimś publicznym miejscu. W domu może tak, ale poza domem nie wchodzi w grę...
  • antymonia 8 lis 2010, 21:31
    A mi się to ekologiczne cudo bardzo podoba. To może być bardzo wygodne i wbrew pozorom poza domem też. Nie trzeba chodzić z tamponami, dyskretnie zabierać ich do toalety itp, tylko chodzi się z takim kubeczkiem. Z tego co czytałam kiedyś to spokojnie można z nim nawet do 12 h chodzić, nic nie przecieka, no i starcza jedne na 10 do 15 lat przy dobrej konserwacji. Jak dla mnie same plusy, a jak do tego mogę być jeszcze ekologiczna to zupełna rewelacja. Powiedzcie mi tilko gdzie to można kupić??
  • caryca 8 lis 2010, 21:57
    A mnie to przeraża, wydają się duże te kubki menstruacyjne... Myślę, że aplikacja może nie być taka prosta smutny Z tamponami jest o wiele łatwiej - kilka rozmiarów do wyboru. Mnie nie przekonuje, nawet jeśli można zaoszczędzić. A ekologia ok, ale nie za wszelką cenę...
  • baskab 9 lis 2010, 1:52
    Kubki menstruacyjne zdobywają popularność za granicą. Znajoma z USA kiedyś mi pokazywała coś takiego, mówiła, że bardzo dobrze się tego używa i do zwykłych tamponów już by nigdy nie wróciła. Ja osobiście nie jestem do tego przekonana, ale i tak bardziej podoba mi się ten pomysł niż ekologiczne podpaski... przymrużenie oka
  • casinda_ebe 9 lis 2010, 9:39
    Ekologiczne podpaski?!? Na czym to polega? Też są wielokrotnego użytku?
  • baskab 9 lis 2010, 10:15
    casinda_ebe napisał:Ekologiczne podpaski?!? Na czym to polega? Też są wielokrotnego użytku?
    Z tego co czytałam to tak... Ekologiczne podpaski są wyprodukowane ze specjalnej bawełny, nadają się do prania, dzięki czemu starczają na dłuższy czas. Mają ładne wzorki i podobno są przyjemne w dotyku i dobrze się ich używa. Ale ja bym czegoś takiego nie spróbowała...
  • alpaka 9 lis 2010, 10:34
    baskab napisał:Ekologiczne podpaski są wyprodukowane ze specjalnej bawełny, nadają się do prania, dzięki czemu starczają na dłuższy czas. Mają ładne wzorki i podobno są przyjemne w dotyku i dobrze się ich używa. Ale ja bym czegoś takiego nie spróbowała...
    Hehe, czyli powrót do przeszłości przymrużenie oka
    Jak dla mnie nawet ekologia musi mieć swoje granice... Dla mnie tą granicę wyznacza higiena osobista. To już nie jest dla mnie higieniczne
1 2 3 z 3