Szukam bardzo dobrego środka na pocenie się. Niestety mam z tym duże problemy, pocę się intensywnie i to nie tylko w takich upałach (chociaż teraz to jest naprawdę ciężko). Może ktoś zna jakiś sposób na to? Stosowałem wiele dostępnych antyperspirantów i nie byłem zadowolony. Pomóżcie!
Jeśli masz naprawde poważny problem, wypróbuj Etiaxil, kupisz w aptece. Wiem też, że botox stosuje się przy nadpotliwości, ale to tylko ze słyszenia. Nie próbowałam, nie znam osobiście nikogo, kto próbował, ale myślę, że to może być bardzo skuteczne.
Gabinety dermatologii lub medycyny estetycznej oferują takie zabiegi. Chodzi o to, że niewielkie dawki toksyny botulinowej wstrzykniete w skórę blokują zakończenia nerwowe przy gruczolach potowych i w ten sposób hamuja wydzielanie potu. Efekt utrzymuje sie przez kilka miesiecy, potem stopniowo zanika. Podobno zabieg jest super skuteczny u jakichś 80% pacjentów, ale to oczywiście dotyczy osób, które maja problem z nadmiernym poceniem wybranych miejsc. Są ludzie, ktorzy poca sie nadmiernie na calej powierzchni ciala, na taki problem botoxu nie da sie zastosowac. Poleca sie im inne metody.
Nie próbowałam, ale znam kogoś, kto próbował Rzeczywiście podobno trochę boli, chociaż na dłoniach i stopach robi się w znieczuleniu. Ale efekty są warte tego żeby się poświęcić, problem pocenia praktycznie znika.
Nie wiedziałam, że botoks stosuje się do tego by ograniczyć pocenie... do tej pory kojarzyłam to raczej z gładkimi buźkami pań z kolorowych gazet Ciekawa jestem tylko czy to ma jakieś skutki uboczne, bo jeśli chodzi o niewlowanie zmarszczek to potem takie amatorki botoksu nie są w stanie sie uśmiechnąć...
z tego co piszą, to może trochę bolec przez parę godzin po zabiegu, można być troszkę osłabionym przez kilka dni. Ale niekoniecznie. A po tygodniu do dwóch może wystąpić przejściowe swędzenie albo zwiększona potliwość w innych miejscach, tak dla równowagi Ale ponoć mija po kilku dniach.