turistas napisał:Chodzi o to, że dopóki kości dobrze się nie zrosną, pies powinien unikać dużego wysiłku, a wchodzenie po schodach niewątpliwie się do tego zalicza. Później może mieć problemy z biodrami itp, więc lepiej nie ryzykować.Do momentu zrośnięcia się kości pies w ogóle powinien unikać nadmiernego wysiłku i obciążania stawów, ze względu na zagrożenie dysplazją. Tak więc nie tylko schody, ale bieganie z górki i pod górkę, częste wskakiwanie na tapczan itp, skakanie na tylnych łapach po przekąski i wszelkie tego typu aktywności. Oczywiście bez przesady, jak od czasu do czasu sobie podskoczy to nic się nie stanie
ropuszka napisał:Skoro już znaleźli się na forum właściciele retriwerów to może napiszecie mi jak taki pies zachowuje się w domu? Dobrze znosi samotność? Niestety oboje z mężem pracujemy.Raczej nie powinno być z tym problemu. Piesek spokojnie może wytrzymać sam w domu koło 6 lub 7 godzin, jeśli tylko wyjdziecie z nim przed pracą na spacer. To bardzo łagodna rasa, ale oczywiście może się trafić jakiś złośliwy osobnik, nigdy do końca nie wiadomo... Najlepiej kupić szczeniaka w okolicy urlopu, bo na początku potrzebuje dużej opieki, więc raczej niewskazane jest zostawianie go do razu samego na tak długo, trzeba go przyzwyczaić.
rodziejka napisał:Tego niestety nie unikniesz. Jeśli bierzesz goldena musisz liczyć się z ogromną ilością włosów wszędzie... Polecam zaopatrzyć się w jasną garderobę, albo po prostu przyzwyczaić się do wszechobecnych włosów Mi to na początku przeszkadzało, ale jak podbiega do Ciebie taki piesek to złość przechodzi Z czasem po prostu się uodparniasz, a kupując nowy płaszcz i spodnie zwracasz uwagę jak bardzo będą przyciągały włosyZgadzam się w 100 %
wyczanka napisał:A czy wszystkie golden retrivery mają taki dziwny zapach? Moja sąsiadka ma tego psa i zawsze jak ją odwiedzam to czuję nieprzyjemny zapach... Powiedziała mi, że to pies, zastanawiam się czy to standard?Niestety tak, zwłaszcza jeśli masz psa, suki trochę mniej śmierdzą podobno. Ale do tego też można się przyzwyczaić. te psy są tak kochane, że naprawdę można im wiele wybaczyć