barbara_k napisał:Jak szukasz psa obronnego, to radzę kupić owczarka niemieckiego. Goldeny nie mają w ogóle instynktów obronnych. W przypadku zagrożenia może co najwyżej uciec...Heh, słyszałam kiedyś, że golden jak zobaczy złodzieja, to nie dość że go do domu wpuści to jeszcze kawę zrobi Jak szukasz psa obronnego na podwórko to zrezygnuj z tej rasy. Goldeny są typowymi kanapowcami do przytulania, mimo, że takie duże. Wystarczy spojrzeć, na twarzy już mają wymalowane tą nieporadność
antymonia napisał:Mam takie pytanie przy okazji tematu o goldenach. Jak już wspomniałam moja mama ma tego spa. Ja mam kota, ale niestety nie dam rady go dłużej trzymać ze względu na alergię mojego chłopaka... Chciałam go wydać, mama była by skłonna go wziąć, ale nie wiemy jak zaakceptuje go pies? Czy ktoś zna taką sytuację?Teoretycznie nie powinno być problemu. To bardzo łagodne psy i raczej tolerancyjne. Raczej bałabym się, czy kot da sobie radę, zwłaszcza, że chcesz mu zmienić miejsce zamieszkania, a to dla kotów już duży problem, jeśli do tego w nowym miejscu będzie inny zwierzak może być problem. Radzę na próbę zabrać kota do mamy i zobaczyć jak się będą zachowywać.