Favore.plForumPozostałe tematy

Jak się robi wino?

FORA TEMATYCZNE
NAJNOWSZE DYSKUSJE
OSTATNIO POPULARNE
PROMOWANE USŁUGI



Dodaj zlecenie

Jak się robi wino?

Login Hasło ZalogujNie masz konta?   Zarejestruj sięObserwuj
Wróć do forum: Pozostałe tematy 1 2 z 2  
  • Ronjaa 19 paź 2010, 17:36
    Czy ktoś ma doświadczenie w produkcji wina? Dostałam dużo winogron, zrobiłam już soki, część próbuję wysuszyć (może wyjda rodzynkiprzymrużenie oka) i jeszcze zostało z 10kg więc może winko? Tylko zielona jestem kompletnie w tym temacie, licze na jakies dobre radyuśmiech
    Cytuj
  • Eli2010 19 paź 2010, 18:13
    Masz szklany gąsior, korek, rurke? Jak nie masz to kupuśmiech Ja rozdrabiniałam troche owoce i takie wiadro całe na 25l butlę. Dolewałam do pełna zimną wodę (przegotowaną) z cukrem (ok 10kg) I kilka tygodni to stało, potem trzeba spuścić wino i wyrzucić tę całą pulpe owocową. Ważne żeby w szklanej rurce była cały czas woda i żeby był szczelny korek, a rurke w razie czego można przykryć wacikiem. (mi sie muszki zlatywały)
    Cytuj
  • freshuser 19 paź 2010, 20:56
    Sorry nie jestem do końca w temacie, ale czy nie są przypadkiem potrzebne jeszcze drożdże winne?
    Cytuj
  • Eli2010 20 paź 2010, 0:37
    Ale to bardziej do wina z porzeczek się daje, bo słabo fermentują. Do winogron nie trzeba...
    Cytuj
  • Domatorres 20 paź 2010, 1:33
    Przesyłam pomocny link: uśmiech
    http://wino.org.pl/forum/forumdisplay.php?fid=4
    Cytuj
  • Specyfinder 20 paź 2010, 8:14
    Jak chcesz sie za to zabrać profesjonalnie to musisz sobie przygotować tzw matke drożdżową czyli zaczyn. Rozrobić drożdże winne w wodzie z cukrem i sokiem z tych owoców, zatkać watą i odstawić na parę dni. W butelce nie powinno być więcej niż 3/4 płynu i nie może byc całkiem szczelnei zatkane. Potem dopiero zaczyna się zabawa z owocamiuśmiech
    Cytuj
  • Barbra67 20 paź 2010, 11:48
    Myślę, że lepiej dodać drożdże żeby nie zepsuły się zamiast ładnie fermentować.
    Cytuj
  • D3niCle0 20 paź 2010, 12:51
    Mój przepis jest prosty na pyszne i słodkie winkouśmiech Napełniasz połowę butli winogronami bez ogonków i przepłukanymi. Zalewasz je wodą zagotowaną z cukrem (3kg i 15l wody), ale ostudzoną. Baniak może być wypełniony tak do 3/4 bo owoce w trakcie fermentacji się podniosa, ale jak mniej jest to można dolać chłodnej przegotowanej wody. I tak sobie stoi kilka tyg w baniaku z rurką. Potem trzeba przecdzić i zlać, umyć naczynie i z spowrotem wlać do niego płyn. Poczekac znów 4 tyg i zlac wino przez rurkę żeby było bez tego osadu, który osiądzie na dnie... I to cała filozofiauśmiech Wino wychodzi naprawdę dobre, robilam je już kika razy i wszystkim smakujeuśmiech
    Cytuj
  • Gaik 20 paź 2010, 14:02
    a czy ktoś wie jak zrobić wino ze śliwek? U mnie z kolei śliwki obrodziły i zamierzam uruchomić jakąś małą produkcjęuśmiech
    Cytuj
  • Domatorres 20 paź 2010, 16:11
    Ja robiłem w ten sposób:
    Na balon 15l używałem 5kg owoców oraz 3,5 kg cukru. Dopełniić wodą żeby wyszło 12l. Do tego md na drożdżach winnych. Sliwki bardzo mocno fermentują, więc trzeba uważać żeby nie przelać, bo może wyjść z balonauśmiech
    Kiedy ustanie fermentacja natychmiast przecedzić wino. I koniecznie powinna leżeć z rok, wcześniej sliwkowe wino nie jest dobre. A po roku w piwnicy wychodzi przepyszne wino, tylko nie do końca klarowne, ale to taka uroda śliwkiuśmiech
    Cytuj
1 2 z 2