Favore.plForumPozostałe tematy

Jak się robi wino?, strona 2

FORA TEMATYCZNE
NAJNOWSZE DYSKUSJE
OSTATNIO POPULARNE
PROMOWANE USŁUGI



Dodaj zlecenie

Jak się robi wino?

Login Hasło ZalogujNie masz konta?   Zarejestruj sięObserwuj
Wróć do forum: Pozostałe tematy  1 2 z 2
  • dorota-s2 30 paź 2010, 9:15
    Ponieważ dookoła mnie jest całe mnóstwo malin ,potem jeżyn, robię soki galaretki ,nie odciskam do końca owoców ,to co zostaje po odlaniu soku daję do butli,jak mam pół butli to uzupełniam przegotowaną chłodną osłodzoną wodą ale cukru daję mniej,daję drożdże winne(do malin nie)pożywkę dla drożdży -to jakaś glukoza-i tak sobie stoją z rurką,jak zwalnia się bąbelkowanie w rurce to wyciągam rurką kieliszek i próbuję czy dodać cukru.Przecedzam do mniejszej butli,dosładzam wodą z cukrem jeśli trzeba i wino znowu sobie "chodzi",jak przestanie chodzić to zlewam z nad osadu do butelek.Malinowe jest praktycznie do picia,jeżynowe delikatniejsze akurat na święta a z tarniny fantastyczne wino półsłodkie ,mamy po 2,3 latach.
    Cytuj
  • ryszard5a 6 mar 2012, 7:18
    pisanie o proporcjach to bzdury każde owoce mają różna kwasowość poziom cukru więc trzymając się sztywno przepisów to jak granie w toto a wino ma nam smakować nie za kwaśne a w sam raz by cieszyło podniebienie ,można je próbować zaraz po zarobieniu i w trakcie robienia też szkoda przy tym by przegapić zjawiska jakie pojawia się jak wino osiąga kilka procent tak od 4 do 8 nadaje się do degustacji są kraje co jest tam bardzo modne takie wino jeżeli nam smakuje to sygnał że dobry nastaw zrobiliśmy ,gdy ocenimy że za kwaśne zlewamy i dosładzamy a gdy za słodkie dodajemy soku z naszych owoców ,winogrona najlepiej wycisnąć łatwiej potem opróżnić butle a i posmak inny śmieci takowy dają ,pamiętać by butla była okryta i w ciepłym miejscu i zacienionym od okna ,jak ze śliwek to owoców jak najwięcej tak i z wiśni chcecie mieć dobre wino nie żałujcie tego z czego go robicie to ma być wino nie bimber .
    Cytuj
  • ryszard5a 6 mar 2012, 7:26
    nie zauważyłem twego wpisu wcześniej dorotka piszemy to samo to znaczy że tak trzeba to robić by czerpać zadowolenie ze swej pracy ,tylko do przechowywania potrzebna piwnica lub chłodne miejsce bo inaczej zepsuje się nasza praca wino lubi ciemno i zimno nie więcej jak 12stopni inaczej będzie zmieniać się nie kontrolowanie te w sklepach są siarkowane by to wykluczyć czy takie chcecie ,swoje ma być dobre i zdrowe .
    Cytuj