Favore.plForumPozostałe tematy

Jakie kupujecie jajka?

FORA TEMATYCZNE
NAJNOWSZE DYSKUSJE
OSTATNIO POPULARNE
PROMOWANE USŁUGI

Dodaj zlecenie

Jakie kupujecie jajka?

Login Hasło ZalogujNie masz konta?   Zarejestruj sięObserwuj
Wróć do forum: Pozostałe tematy 1 2 3 z 3  
  • Stinaa 17 maj 2011, 21:38
    Odkąd mam małe dziecko to bardziej zwracam uwagę na to co jemy no i wiadomo, że dzieci powinny jeść jaja, bo sa bardzo odżywcze. Ale nie wiem już jakie jajka kupować, bo najpierw mama mnie uświadomiła co ta trójka w kodzie oznacza i zaczęłam kupować ściółkowe i inne, byle nie z 3. A ostatnio słyszałam, że te z 3 są najbezpieczniejsze, bo z innych łatwiej mozna sie zarazić toksoplazmozą i innymi świństwami. Więc już nie wiem co robićsmutny A jakie Wy kupujecie jajka?
  • Aurelka 18 maj 2011, 0:58
    Ja nie kupuję jajek z trójką odkad obejrzałam w jakich warunkach są te kury. To jest jakiś horror, nie wiem jak mozna robić coś takiego żywym stworzeniemsmutny
  • yellowphone 18 maj 2011, 7:59
    Też kupuje ściółkowe. Nic nie słyszałam o toksoplazmozie i chyba wole nie wiedzieć, bo juz mozna zgłupieć od tego wszystkiego. Wszystko jest niezdrowe, toksyczne i tuczące.
  • Barbra67 18 maj 2011, 9:21
    Kupuję wiejskie jajka od zaznajomionej pani, która przyjeżdża ze wsi. Zawsze od niej kupuję, ma bardzo smaczne jaja i wiem, że są świeże, a w sklepie nie wiadomo ile leżą i to nie zawsze w lodówce.
  • Cloudy 18 maj 2011, 13:04
    O co chodzi z tą trójką? Kupuje duże jajka "L"
  • Hunny8 18 maj 2011, 16:47
    Na każdym jajku jest pieczatka z kodem. Najważniejsza jest pierwsza cyfra, bo mówi w jakich warunkach hodowane sa kury. 3 oznacza chów klatkowy, czyli nieludzkie warunki dla biednych ptaków, które traktowane sa jak maszynki do produkcji jajek. Nigdy nie widzą światła dziennego ani trawy, żyją w klatkach ściśnięte tak, że dla kazdej zostaje miejsce wielkości kartki A4... Z takiego trybu zycia te kury są praktycznie ślepe, pozbawione dziobów i pazurów, maja powyrywane pióra. Widziałam kiedyś taki film w necie, ale to dla ludzi o moncych nerwach. Podobno mają tego zakazać, ale póki co jedyne co mozna zrobić to po prostu nie kupować takich jaj!
  • Niania90 18 maj 2011, 20:39
    Widziałam ten filmik i długo go nie mogłam zapomnieć... to jest jakiś koszmar wcześniej nie zwracałam na to uwagi, ale jak się dowiedziałam o co chodzi z tymi pieczątkami to omijam szerokim łukiem w sklepach jajka z trójką.
  • Stinaa 18 maj 2011, 23:56
    Ja też, ale koleżanka mówiła mi, że ponoć w tych mniejszych fermach, gdzie kury mają lepsze warunki i ogólnie mniej uprzemysłowionych, pojawiają się szczury, które zanieczyszczają paszę dla kur. I zarażone kury znoszą jaja z salmonellą, toksoplazmozą i jeszcze czymś tamsmutny Czy ktoś jeszcze o tym słyszał?
  • Barbra67 19 maj 2011, 7:13
    Z tego co wiem to salmonella jest tylko na powierzchni skorupki, więc wystarczy umyć i sparzyć jajko. Nie słyszałam o tym żeby mozna się było zakazić czymś innym, ale zawsze sparzam jaja. A cała moja rodzina od wielu lat je te wiejskie jajka i wszyscy zdrowiuśmiech
  • Ja80ja 19 maj 2011, 8:45
    Szkoda tylko, że te jajka inne niż klatkowe są sporo droższe. Niestety nie każdego na nie stać. mnie niestety nie stać na to żeby się przejmować losem kur. Przykro mi bardzo.
1 2 3 z 3  
Pozostałe tematy - dyskusje na forum
Poprzednia: internetowe cv