Favore.plForumPozostałe tematy

Praca dla 16 - latki, strona 2

FORA TEMATYCZNE
NAJNOWSZE DYSKUSJE
OSTATNIO POPULARNE
PROMOWANE USŁUGI

Dodaj zlecenie

Praca dla 16 - latki

Login Hasło ZalogujNie masz konta?   Zarejestruj sięObserwuj
Wróć do forum: Pozostałe tematy  1 2 3 4 z 4  
  • Apoliner 29 maj 2011, 10:06
    W większych miastach jest coś takiego jak Ochotniczy Hufiec Pracy. Nie wiem dokładnie na czym to polega, ale oni tam chyba wynajdują pracę młodym można sie zgłosić.
  • Iolla007 29 maj 2011, 14:01
    Muszę Was ostrzec, żebyście nie dali sobie wmówić, że jak się nie ma 18 lat to można tylko na czarno pracować, bo to nieprawda! A bez żadnej umowy pracodawca może po prostu nie zapłacić i nic mu nikt nie zrobi, bo kto mu udowodni, że w ogóle u niego pracowaliście. Moja kuzynka kilka lat temu dała tak się naciąć, sprzedawała u niego w sklepie, on jej płacił dniówki, w pewnym momencie zaczął coś kręcić, że resztę zapłaci jej pod koniec mmiesiąca. A na koniec powiedział jej, że nie ma kasy i jej nie zapłaci. I nic nie mogła od niego wyegzekwować, bo nie miała żadnego papierka, że u niego pracuje!
  • Sissi87 29 maj 2011, 15:40
    Z tego co wiem to powyżej 16 roku życia mozna nomalnie podpisać umowę z pracodawcą.
  • becia_koronczarka 29 maj 2011, 18:22
    Wiesz co ale wydaje mi się, że mogłaby normalnie pozwać tego gościa, bo przecież łatwo znajdzie świadków, że u niego pracowała! Ja bym tego tak nie zostawiła, co za cham!
  • Iolla007 29 maj 2011, 19:13
    No wiesz, ale to chodziło o kilka stów no nie? Z jednej strony dla niej to była spora sumka, ale koszty sądowe byłyby takie, że gra niwarta świeczki. Właśnie o to chodzi, że to taka patowa sytuacja. Jedyny plus, że dziewczyna będzie na pewno ostrośniejsza na przyszłość...
  • becia_koronczarka 29 maj 2011, 21:45
    No, a ten koleś pewnie dlatego sobie tak w kulki poleciał, bo doskonale sobie zdawał sprawę, że nie będzie jej się opłacało iśc z tym do sądu i wiedział, że jest bezkarny! Jak możesz to napisz jak sie nazywa, żeby inni mieli przestrogę o k?
  • Iolla007 30 maj 2011, 1:02
    Niestety nie wiem, bo to było w ogóle w Rawiczu, a ja z Poznania jestem. Przestrogą może być żeby nie pracować bez umowy, "na gębę"uśmiech
  • 30m1n1k4 30 maj 2011, 6:38
    Siedemnastolatek może już normalnie pracować, tylko że krócej. Na wakacje to często w resatauracjach i barach potrzebują, bo są najbardziej obłożone klientami wtedy. Albo jakiś wózek z lodami ktoś musi obsługiwaćuśmiech
  • Ja80ja 30 maj 2011, 7:12
    Wiem, że hipermarkety zatrudniaja młodzież do wykładania towarów na półki, rozpakowywania. Tylko że to jest chyba praca wieczorem albo i w nocy. Aha i oni korzystają z pośredników pracy, może na stronie tych sieci są jakieś konkretne informacje...
  • Kandydat 30 maj 2011, 7:31
    Ja bym wolał pojechać za granicę, większe zarobki. U nas płacą groszę, no chyba że w modelinguprzymrużenie oka
Pozostałe tematy - dyskusje na forum