Czy ma ktoś z Was meble kuchenne kupione w Ikea? Chcemy wyremontować kuchnię i rozważam własnie zestaw z tej firmy, ale mój mąż uważa, że one sa słabej jakości. Ja szczerze mówiąc mam inne zdanie, ale co innego oglądać w sklepie, a co innego uzytkować przez dłuższy czas we własnym domu... dlatego licze na Wasze opinie.
Moi rodzice mają kuchnię Faktum i bardzo sobie chwalą. Są trwałe, ładne i mają dużo fajnych bajerów ułatwiających życie, np spowalniacze do szuflad, separatory do szuflad itp. Ikea ma to wszystko przemyślane i naprawdę wiele to usprawnia, zwłaszcza w kuchni, gdzie musisz mieć wszystkie potrzebne rzeczy pod ręką.
Moja koleżanka 4 lata temu kupiła sobie kuchnię z serii, której już nie ma, Stat w takim ślicznym, śmietankowym kolorze. Po czterech latach wygląda jakby ja kupiła tydzień temu, tak że nie można nic zarzucić jeśli chodzi o trwałość. Ja sobie pluję w brodę, że sama jej nie kupiłam, bo jest naprawdę śliczna!
Moim zdaniem Ikea ogólnie ma rzeczy kiepskiej jakości. Co prawda kuchni nie mam, ale kanapa po roku dosłownie do wyrzucenia, konstrukcja się "rozjechała" a komody też zniszczone. Nie polecam.
Ikea to masówka i niestety często tandeta. Ładne te ich mebelki, fajnie funkcjonalnie pomyslane, ale jesli chodzi o materiały to nie radzę się spodziewać niczego wielkiego. Bez rewelacji.
A ja mam sporo rzeczy z Ikei (choć nie kuchnię akurat) i nie uważam, że są tandetne. Co do mebli to myślę, że jak na ten przedział cenowy to bardzo przyzwoita jakość.
No właśnie nie ma co oczekiwać, że zestaw za kilka tysięcy będzie wyglądał i słuzył jak meble z litego drewna za kilkadziesiąt tysięcy! Taki mają moi teściowie, ale to już zupełnie inna bajka. Ich kuchnia kosztowała tyle co wyposażenie całego mieszkania u nas. My też mamy kuchnie faktum i jestem nią zachwycona! Nowoczesny, fajny wygląd, wszystko sprawnie działa i wygląda solidnie. Ja polecam.
Tylko ponoć taki długi okres gwarancji dotyczy wad materiałowych, a nie ogólnie wytrzymałości mebli. Nie sądzę żeby te prowadnice, zamykacze do szuflad tyle wytrzymały, bo się po prostu wyrabiają. Czy blat z laminatu.