Planuję remont mieszkania, obecnie mam w pokojach laminowane panele niezbyt dobrej jakości, bardzo szybko sie porysowały. Ale były to tanie panele, teraz myślę o wymianie ich na lepsze panele laminowane albo drewniane. Jak sądzicie, które są lepsze?
Ja mam panele Classen. Klasa ścieralności AC5. Przez dwa lata nie porobily sie żadne większe zarysowania, nic się nie wypaczyło. Kosztowały ok 50złz m.kw. Z tego co się orientuję to deska ze dwa razy drożej wyjdzie, a raczej jest mniej trwała niż takie panele więc moim zdaniem nie ma sensu.
Dobre deski kosztują duzo więcej. Jak chce się oszczędzić to moim zdaniem lepiej zainwestowac w dobre panele, bo teraz są już naprawdę bardzo dobrej jakości, mówię o efektach estetycznych i walorach użytkowyych.
Zgadzam się, że lepsze dobre panele niż byle jakie deski. Ja mam panele laminowane Kronopol i jesteśmy z nich bardzo zadowoleni. Nie rysuja się (jest tylko mała rysa po upadku czegoś ciężkiego, ale nie widać nawet. Zresztą w desce też by się zrobiło.
Ja też mam podobny dylemat. Czy uważacie, że trwalsze są panele drewniane czy laminowane? Remont dopiwero nawiosnę, musze się zorientować do tego czasu
Też polecam drewniane, z tym, ze przed montażem radzę dokładnie każdą deskę obejrzeć. Zdarza się sporo uszkodzeń, drobne rysy, nadkruszenia. No i nie warto kusić się na super tanie oferty, to zawsze się okazuje picem.
Jak dla mnie to w salonie tylk odrewno, a z kolei do pokoju dziecka to przesada jak dla mnie kupować droga podłogę. Nie ma siły, i tak będzie do wymiany po paru latach, więc lepiej dac panele.
Wydaje mi się, że łatwiej kupić dobre panele niż deskę. Trzeba się znać żeby wiedzieć czy deska została dobrze osusszona. Jak nie wysuszą starannie drewna to podloga się rozscychaćalbo pęcznieć