Favore.plForumRemonty, budowa, wnętrza i ogrody

Piec na pelet czy ekogroszek?, strona 2

FORA TEMATYCZNE
NAJNOWSZE DYSKUSJE
OSTATNIO POPULARNE
PROMOWANE USŁUGI

Dodaj zlecenie

Piec na pelet czy ekogroszek?

Login Hasło ZalogujNie masz konta?   Zarejestruj sięObserwuj
  • Romek61 17 lis 2012, 12:39
    Witam,

no właśnie mój piec na olej jest już na wyczerpaniu (zresztą jest nie ekonomiczny) i tak myślę nad jakimś rozwiązaniem może pellety ?
  • Andrzej_Wysocki 24 lis 2012, 23:11
    Romek61 napisał:Witam,

no właśnie mój piec na olej jest już na wyczerpaniu (zresztą jest nie ekonomiczny) i tak myślę nad jakimś rozwiązaniem może pellety ?
    Witam!

Wszystko zależy od tego jaki Pan ma piec obecnie (producent i model)
    Niektóre piece olejowe można bez trudu przebudować na pellet wymieniając kilka elementów.
    Dzięki temu zmniejszymy koszty przejścia na inny opał.
    Piece olejowe to bez wątpienia w tej chwil najdroższy sposób ogrzewania.
    Dobrym wyjściem jest zapytać samego producenta pieca o możliwość takiej przeróbki.
    Informacja z tego źródła będzie najpewniejsza.

Pozdrawiam

Andrzej Wysocki
  • nowika 25 lis 2012, 9:46
    Mam sprawdzonego dystrybutora w stargardzie szczecińskim - ALDOM technika grzewcza i ciepłowni. Mają przystępne ceny dla indywidualnych klientów.
  • camper01 25 lis 2012, 11:15
    Mój znajomy kupuje tego od razu całego pickupa za jednym razem co daje mu jak twierdzi 8% tańszą energię.
  • VictoriaB 26 lis 2012, 8:44     (ostatnio zmieniony przez autora 26 lis 2012, 8:44, w całości zmieniany 1 raz)
    Napisz proszę, w jakiej cenie jest pellet u ciebie w okolic.
  • beroniq 28 lis 2012, 14:02
    camper01 napisał:Mój znajomy kupuje tego od razu całego pickupa za jednym razem co daje mu jak twierdzi 8% tańszą energię[/url].
    ja jestem zdecydowaną zwolenniczką pelletu, sama używam pelletu LAVA. jak miałam ekogroszek, to to był koszmar - brudził strasznie... dlatego polecam pellet, nie ma z nim takich problemów.
  • marys22 30 lis 2012, 22:43
    Mam bardzo podobne doświadczenie - podobnie jak Ty miałem ekogroszek, w tym sezonie przeszedłem na pellet - i zmiana jest kolosalna. teraz jak dla mnie zima mogłaby trwać cały rok. palę Lave Stelmetu, kusi mnie jeszcze pellet barlinecki, ale to po wykończeniu zapasów, trochę mi to zajmie.

• beroniq 10 gru 2012, 20:34
    ano właśnie, ekogroszek jest może i niezłym wynalazkiem, ale kompletnie niepraktycznym... ogrzewać nim dom po to, żeby zaraz był cały brudny - bezsens... a z pelletem w ogóle nie ma takie dylematu uśmiech
  • Andrzej_Wysocki 11 gru 2012, 23:07
    beroniq napisał:ano właśnie, ekogroszek jest może i niezłym wynalazkiem, ale kompletnie niepraktycznym...
    ogrzewać nim dom po to, żeby zaraz był cały brudny - bezsens... a z pelletem w ogóle nie
    ma takie dylematu uśmiech
    To prawda. Pellet jest czystym paliwem. Nasz pellet pakowany jest dodatkowo w hermetyczne worki,
    Co daje nam pewność, że nie utraci on swoich wartości opałowych do chwili jego spożytkowania.
    Dzięki temu nie mamy też problemu z jakimikolwiek zanieczyszczeniami pochodzącymi od pelletu
    w naszej kotłowni.

• krematorium 14 gru 2012, 19:57
    a popiolem po pellecie, ktorego zostaje tyle co kot naplakal, mozna fajnie nawiezc ogrodek uśmiech
Remonty, budowa, wnętrza i ogrody - dyskusje na forum