Favore.plForumRemonty, budowa, wnętrza i ogrody

Piec na pelet czy ekogroszek?, strona 4

FORA TEMATYCZNE
NAJNOWSZE DYSKUSJE
OSTATNIO POPULARNE
PROMOWANE USŁUGI

Dodaj zlecenie

Piec na pelet czy ekogroszek?

Login Hasło ZalogujNie masz konta?   Zarejestruj sięObserwuj
  • lonexy 5 cze 2013, 11:11     (ostatnio zmieniony przez autora 5 cze 2013, 11:12, w całości zmieniany 1 raz)
    Przed wyborem konkretnego rozwiązania warto także sprawdzić stan izolacji zewnętrznej, czy energooszczędność okien poprzez pomiar termowizyjny. Będziemy wtedy wiedzieć czy ciepło za bardzo nie ucieka!
  • piotrek43 18 sie 2013, 23:13
    Ja od 2 lat użytkuję kocioł na eko groszek i bardzo sobie chwalę - opał nie wychodzi drogo, tym bardziej, że piec mam przystosowany do spalania także innego paliwa (kocioł mam z PIECBUDU, bdb firma, wszystko solidnie, żadnej fuszerki).
  • zygfryd99 19 sie 2013, 14:21
    Też korzystam z eko groszku i naprawdę nie ma co narzekać. uśmiech
  • damian8834 31 sie 2013, 20:18
    dlatego ja mam kocioł, w którym można spalać i to, i to. w tamtym roku, przed zimą, kupiłem piec KJ G z firmy PIECBUD i służy bardzo dobrze, co do spalania różnorodnego opału także większych uwag nie mam. solidny, porządny piec, oby było tak dalej.
  • asasyn 31 paź 2013, 11:02
    Ogrzewanie ekogroszkiem jest bardziej ekonomiczne - koszty ogrzewania są dośc niskie, w porównaniu z użytkowaniem kotła na pellet. Brat używa kotła Duox od Koltona, podajnikiem na ekogroszek i mówi, że piec działa bardzo dobrze.
  • Readytofly 11 lis 2013, 17:46
    U mnie świetnie się sprawdza palnik rynnowy od firmy Witkowski, dzięki któremu bez problemu można palić zarówno ekogroszek jak i pelet. Całość jest wykonana z dobrych materiałów, pracuje cicho i nie trzeba się martwić o dokładanie do pieca, bo palnik jest automatyczny
  • karol900 20 lis 2013, 23:41
    ja właśnie dlatego wybrałem kocioł z możliwością spalania różnorodnego paliwa, żeby nie musieć wybierać i mieć alternatywę. mam kocioł KJ G z PIECBUDU, właśnie przystosowany do spalania drewna, pelletu, węgla, groszku. Jestem bardzo zadowolony, nie myślałem nawet, że piec 'wszystkopalny' może się tak dobrze sprawować.
  • Nikulin 21 lis 2013, 9:35
    Opalanie pelletem to dobry pomysł. Choć w ten sposób można pomóc naszej ekologi i równocześnie pozbyć się kłopotow z czarnym pyłem ,kurzem . Jak zmieniałem ogrzewanie domu z węglowego na pellet to okazało sie że wystarczy że zmienię palnik na spalanie pelletu.
  • asasyn 15 gru 2013, 22:18
    ja akurat pale ekogroszkiem w piecu z podajnikiem. Moim zdaniem najważniejsze zalety ekogroszku to ekologiczność, wydajność i niskie koszty ogrzewania. przynajmniej w moim piecu z podajnikiem, od Kołtona, mam 40%mniejsze koszty eksploatacji jeśli porównam to do tradycyjnych pieców grzewczych.
  • Ewa119 1 lut 2014, 15:08
    Readytofly napisał:U mnie świetnie się sprawdza palnik rynnowy od firmy Witkowski, dzięki któremu bez problemu można palić zarówno ekogroszek jak i pelet. Całość jest wykonana z dobrych materiałów, pracuje cicho i nie trzeba się martwić o dokładanie do pieca, bo palnik jest automatyczny
    Ja sie tu mogę troszkę wypowiedzieć bo mamy właśnie od firmy Witkowskiego kocioł na ekogroszek , z reguły obsługuje go mąż
    a ja nie bardzo wiem o co tam chodzi no i jak wyjechał - niestety- miałam problem
    niby mi wyjaśnił o co chodzi ale w pośpiechu no i w efekcie nie wiedziałam co i jak
    zadzwoniłam na serwis Witkowskiego i uwierzcie- przemiły Pan poświęcił mi 20 minut przez telefon żeby mi wyjaśnić co i jak mam zrobić, baaardzo cierpliwy człowiek no i to, że są w stanie pomóc na telefon nawet takiej niedorajdzie jak ja przymrużenie oka to tylko chwalić
Remonty, budowa, wnętrza i ogrody - dyskusje na forum