Favore.plForumRemonty, budowa, wnętrza i ogrody

Wybór okapu - czym się kierować?

FORA TEMATYCZNE
NAJNOWSZE DYSKUSJE
OSTATNIO POPULARNE
PROMOWANE USŁUGI

Dodaj zlecenie

Wybór okapu - czym się kierować?

Login Hasło ZalogujNie masz konta?   Zarejestruj sięObserwuj
  • lizardqueen 12 sty 2013, 15:20
    Zamierzam kupić okap w najbliższych tygodniach, najpierw jednak chciałabym dowiedzieć się, na co zwracać uwagę przy jego wyborze. Dodam, że chodzi mi o okap teleskopowy do niedużej kuchni (4mx4,5m). Wiem, że powinien być cichy (ten, który mam jest mało używany między innymi dlatego, że zwyczajnie za głośno pracuje). Miło by było, gdyby okap, którego szukam był też wygodnie sterowalny.
  • szomber 20 sty 2013, 17:01
    sensorowe sterowanie, filtry antytłuszczowe (najlepiej dwa) no i po prostu dobra marka, np amikę dostaniesz za jakieś 300-400zl naprawde dobry okap, chyba ze szukasz kominowego to wtedy drożej
  • aniechto 21 sty 2013, 12:44
    Dwa parametry które zazwyczaj nie idą w parze to wydajność i hałas. Wydajność mierzona w m3/h i poziom hałasu mierzony w dB dwa jak dla mnie najważniejsze parametry na jakie należy zwrócić uwagę kupując okap.
  • Jacek19788 25 sty 2013, 14:38
    Poziom hałasu, wydajność no i co ważne wygląd. Obecnie sam się rozglądam i myślę nad tymi z wyprzedaży
  • wesli1 30 sty 2013, 9:51
    Taki jaki pasuje do wnęki między szfkami. Lub jeżeli jest miejsce większy. Generalnie najlepiej spisują się pochłaniacze duże na pierwszym biegu z szerokim wypływem powietrza. Montowałem też pochłaniacze z silnikiem w kominie lub przy kominie wentylacyjnym w zabudowie w suficie wygłuszony wełną. Wszystko zależy od warunków mieszkaniowych
  • Volonte 12 lut 2013, 16:16
    szomber napisał:sensorowe sterowanie, filtry antytłuszczowe (najlepiej dwa) no i po prostu dobra marka, np amikę dostaniesz za jakieś 300-400zl naprawde dobry okap, chyba ze szukasz kominowego to wtedy drożej
    Ja w przeciwieństwie do założyciela wątku poszukuje okapu kominowego. Czy są one dużo droższe od teleskopowych i czy poza wyglądem mogę liczyć na to, że są równie efektywne?
  • mscislaw 12 lut 2013, 18:00
    Dobry okap powinien być cichy, powinien dobrze osuszać powietrze i ładnie wyglądać. Musi być w miarę duży ale nie za duży aby można było normalnie funkcjonować.
  • favorki 23 lut 2013, 9:31
    Wydaje mi się, że w chwili obecnej każdy okap ma możliwość podłączenia do komina/szybu wentylacyjnego. Ja mam w domu okap teleskopowy inox firmy Gorenje (model DFK 2600 M). Kosztował coś koło 270 złotych i podłączyłem go pod szyb wentylacyjny.

Co go głośności - na prędkości 1 - nie przeszkadza, na 3 - nie słyszę własnych myśli...
  • jarzynka 24 lut 2013, 9:54
    ja kierowałabym się tym czy okap cicho pracuje. Nie ukrywam, że powinien również dobrze wyglądać w kuchni. W swojej mam okap do zabudowy Whirlpool- sprawdza się bez zarzutu
  • mscislaw 24 lut 2013, 13:04
    Przede wszystkim tym aby łatwo się go czyściło.

1 2 3 4 z 4  
Remonty, budowa, wnętrza i ogrody - dyskusje na forum
Poprzednia: meble do łazienki