baleronik napisał:Ja odradzam robienie kursu, jeśli nie masz doświadczenia z branżą turystyczną. Sama zrobiłam kurs, zdałam egzamin, ale nigdy nie udało mi się wyjechać z żadnym biurem - mają zazwyczaj swoich ludzi i nie zatrudniają nowych. Uważam, że wydałam kupę kasy, która w ogóle się nie zwróciła
Z takim podejściem, to nie masz co szukać w tej branży... Przykro mi to pisać, ale widocznie nie masz predyspozycji, więc zdanie kursu i języki nic tu nie pomogą. Pilot musi być przede wszystkim bardzo zaradny i obrotny. Różne sytuacje zdarzają się na wycieczkach, a to pilot ma być Omnibusem, który będzie potrafił na wszystko znaleźć radę.
Jeśli nie masz doświadczenia, to nie dziw się, że biura nie chcą Cię zatrudniać. Trzeba potrafić postawić na swoim, udowodnić, że Ci zależy, wtedy dadzą Ci szanse. Jak już się sprawdzisz kilka razy to zaczną do Ciebie dzwonić i tak krok po kroku zaczniesz sobie wyrabiać markę w tym środowisku.
Słabi odpadają na starcie i to dobrze, bo skoro nie potrafią sobie poradzić już w takiej sytuacji, to nie ma sensu wysyłać ich z wycieczką...