Dziś wiele osób przywiązuje wagę do tego co je. Sporo produktów zawiera dużą ilość konserwantów i niedobrych dla zdrowia substancji. Przykłada się też większe znaczenie do tego, jak produkowana jest żywność. Przechodzi ona przez wiele stadiów wytwarzania i przeróbki zaczynając od producenta kończąc na kliencie. Przetwórstwo spożywcze odgrywa ważną rolę w procesie jakiemu poddawana jest żywność. W pomieszczeniach , gdzie produkowana jest żywność warto stosować ozonator. Pomaga on w sterylizacji powietrza w pomieszczeniach produkcyjnych. Dzięki używaniu go w miejscach, gdzie odbywają się prace nad mięsem czy rybami, pozostają one dłużej świeże. Zmniejsza się też lub likwiduje całkowicie odór mięsa, które się psuje. Dodatkowo ozonowanie przyczynia się do pozbycia się różnych insektów takich jak mole, prusaki, karaluchy oraz gryzoni typu szczury i myszy. Dietetyczną czy specjalistyczną żywność np. bezglutenową jest dość ciężko dostać. Nawet jeśli znamy miejsca kilku punktów w swoim mieście, gdzie możemy zakupić takie produkty, to są one zwyczajnie drogie. A niestety coraz więcej osób posiada jakieś uczulenie na któryś ze składników. Czasem jest to mąka pszenna, ale niestety większość produktów jest produkowanych właśnie z niej. Dziś ciężko jest dostać chleb, który jest robiony jedynie z czystej mąki żytniej. Niewątpliwie większość z nas powinno poddać się testom alergicznym. W momencie, gdy czujemy się źle po zjedzeniu obiadu i nie wiemy tak naprawdę, co jest tego przyczyną, jest to dość uciążliwe. Żywność dietetyczna nie jest przeznaczona jedynie dla osób, które chcą schudnąć, ale również dla osób, które nie tolerują któregoś ze składników.