W dzisiejszych czasach wiele osób zwraca uwagę na to co je. Sporo posiłków zawiera dużą ilość konserwantów i niepotrzebnych dla organizmu substancji. Przywiązuje się też większą uwagę do tego, w jaki sposób wytwarzana jest żywność. Przechodzi ona przez wiele stadiów przetwarzania począwszy od producenta kończąc na kliencie. Przetwórstwo spożywcze jest ważnym procesem dla żywności. W miejscach , gdzie produkowana jest żywność warto używać ozonatora. Pomaga on w sterylizacji powietrza w pomieszczeniach. Dzięki używaniu go w miejscach, gdzie pracuje się nad rybami czy mięsem, pozostają one dłużej świeże. Minimalizuje się też lub niweluje całkowicie odór psującego się mięsa. Dodatkowo ozonowanie pomaga pozbyć się różnych insektów takich jak prusaki, mole, karaluchy , a także gryzoni typu szczury i myszy. Żywność dietetyczną czy specjalistyczną np. bezglutenową nie jest łatwo kupić. Nawet jeśli znamy kilka punktów w swoim mieście, gdzie można kupić takie produkty, to są one zwyczajnie drogie. A niestety coraz więcej osób posiada jakieś uczulenie na któryś ze składników. Czasem jest to mąka pszenna, a niestety większość produktów jest produkowanych właśnie na jej bazie. Dziś ciężko jest kupić chleb, który jest wyrabiany jedynie z czystej mąki żytniej. Niewątpliwie wielu z nas powinno poddać się testom alergicznym. W momencie, gdy czujemy się niedobrze po zjedzeniu obiadu i nie wiemy tak naprawdę, jaka jest tego przyczyna, jest to dość uciążliwe. Żywność dietetyczna nie jest przeznaczona tylko dla osób, które chciałyby zrzucić wagę, ale także dla osób, które cierpią na nietolerancję któregoś ze składników.