W dzisiejszych czasach wiele osób zwraca uwagę na to co je. Sporo produktów zawiera dużo konserwantów i niepotrzebnych dla zdrowia substancji. Przykłada się też większą wagę do tego, jak wytwarzana jest żywność. Przechodzi ona przez wiele stadiów wytwarzania i przeróbki zaczynając od producenta kończąc na kliencie. Przetwórstwo spożywcze odgrywa ważną rolę w procesie jakiemu poddawana jest żywność. W pomieszczeniach , gdzie produkowana jest żywność dobrze jest stosować ozonator. Przyczynia się on do sterylizacji powietrza w pomieszczeniach. Dzięki stosowaniu go w miejscach, gdzie odbywają się prace nad rybami czy mięsem, pozostają one dłużej świeże. Minimalizuje się też lub niweluje totalnie zapach mięsa, które się psuje. Ponadto ozonowanie pomaga pozbyć się różnych insektów takich jak mole, prusaki, karaluchy oraz gryzoni typu szczury i myszy. Żywność dietetyczną czy specjalistyczną np. bezglutenową jest dość ciężko dostać. Nawet jeśli znamy kilka punktów w swoim mieście, gdzie można kupić takie produkty, to są one po prostu drogie. A niestety coraz więcej osób posiada jakąś nietolerancję na któryś ze składników. Czasem jest to mąka pszenna, ale przecież większość produktów jest produkowanych właśnie na jej bazie. Dziś ciężko jest kupić chleb, który jest pieczony jedynie z czystej mąki żytniej. Pewne jest, że większość z nas powinno poddać się testom alergicznym. W sytuacji, gdy czujemy się niedobrze po zjedzeniu obiadu i nie wiemy tak naprawdę, co jest tego przyczyną, jest to dość uciążliwe. Żywność dietetyczna nie jest przeznaczona jedynie dla osób, które chcą schudnąć, ale także dla osób, które cierpią na nietolerancję któregoś ze składników.