W dzisiejszych czasach wiele osób zwraca uwagę na to co je. Wiele posiłków zawiera dużo konserwantów i niepotrzebnych dla zdrowia substancji. Przykłada się też większą uwagę do tego, jak wytwarzana jest żywność. Przechodzi ona przez poszczególne stadia przetwarzania począwszy od producenta kończąc na kliencie. Przetwórstwo spożywcze odgrywa ważną rolę w procesie jakiemu poddawana jest żywność. W pomieszczeniach , gdzie przetwarzana jest żywność warto używać ozonatora. Przyczynia się on do sterylizacji powietrza w pomieszczeniach. Dzięki używaniu go w miejscach, gdzie odbywają się prace nad rybami czy mięsem, pozostają one dłużej świeże. Minimalizuje się też lub likwiduje całkowicie odór mięsa, które się psuje. Dodatkowo ozonowanie pomaga pozbyć się różnych insektów takich jak mole, prusaki, karaluchy , a także gryzoni typu szczury i myszy. Żywność dietetyczną czy specjalistyczną np. bezglutenową jest dość ciężko dostać. Nawet jeśli znamy kilka punktów w swoim mieście, gdzie możemy zakupić takie produkty, to są one po prostu drogie. A niestety coraz więcej osób posiada jakąś nietolerancję na któryś ze składników. Czasami jest to mąka pszenna, a niestety większość produktów jest produkowanych właśnie z niej. Dziś ciężko jest kupić chleb, który jest wyrabiany jedynie z czystej mąki żytniej. Pewne jest, że wielu z nas powinno poddać się testom alergicznym. W sytuacji, gdy czujemy się źle po zjedzeniu obiadu i nie jesteśmy pewni tak naprawdę, jaka jest tego przyczyna, jest to dość uciążliwe. Żywność dietetyczna nie jest zalecana jedynie dla osób, które chciałyby zrzucić wagę, ale także dla osób, które nie tolerują któregoś ze składników.