Dziś wiele osób zwraca uwagę na to co je. Wiele posiłków posiada dużą ilość konserwantów i niepotrzebnych dla organizmu substancji. Przykłada się też większą wagę do tego, jak produkowana jest żywność. Przechodzi ona przez poszczególne stadia przetwarzania począwszy od producenta kończąc na kliencie. Przetwórstwo spożywcze jest ważnym procesem dla żywności. W pomieszczeniach , gdzie przetwarzana jest żywność dobrze jest używać ozonatora. Przyczynia się on do sterylizacji powietrza w pomieszczeniach produkcyjnych. Dzięki stosowaniu go w miejscach, gdzie pracuje się nad mięsem czy rybami, pozostają one dłużej świeże. Minimalizuje się też lub niweluje całkowicie zapach mięsa, które się psuje. Dodatkowo ozonowanie pomaga pozbyć się różnych insektów takich jak prusaki, mole, karaluchy , a także gryzoni typu myszy i szczury. Żywność dietetyczną czy specjalistyczną np. bezglutenową jest dość ciężko dostać. Nawet jeżeli znamy miejsca kilku punktów w swoim mieście, gdzie można kupić takie produkty, to są one zwyczajnie drogie. A niestety coraz większa liczba posiada jakieś uczulenie na któryś ze składników. Czasem jest to mąka pszenna, a przecież większość produktów jest robiona właśnie na jej bazie. Ciężko już dziś kupić chleb, który jest pieczony jedynie z czystej mąki żytniej. Pewne jest, że większość z nas powinno poddać się testom alergicznym. W sytuacji, gdy czujemy się źle po zjedzeniu obiadu i nie jesteśmy pewni tak naprawdę, co jest tego przyczyną, jest to dość uciążliwe. Żywność dietetyczna nie jest produkowana jedynie dla osób, które chciałyby zrzucić wagę, ale również dla osób, które cierpią na nietolerancję któregoś ze składników.