W dzisiejszych czasach wiele osób zwraca uwagę na to co je. Sporo posiłków zawiera dużo konserwantów i niedobrych dla organizmu substancji. Przykłada się też większe znaczenie do tego, jak produkowana jest żywność. Przechodzi ona przez poszczególne stadia wytwarzania i przeróbki zaczynając od producenta kończąc na kliencie. Przetwórstwo spożywcze jest ważnym procesem dla żywności. W miejscach , gdzie produkowana jest żywność dobrze jest stosować ozonator. Pomaga on w sterylizacji powietrza w pomieszczeniach. Dzięki stosowaniu go w miejscach, gdzie pracuje się nad rybami czy mięsem, pozostają one dłużej świeże. Zmniejsza się także lub niweluje totalnie odór mięsa, które się psuje. Ponadto ozonowanie przyczynia się do pozbycia się różnych insektów takich jak mole, prusaki, karaluchy oraz gryzoni typu szczury i myszy. Dietetyczną czy specjalistyczną żywność np. bezglutenową jest dość ciężko dostać. Nawet jeśli znamy miejsca kilku punktów w swoim mieście, gdzie można kupić takie produkty, to są one po prostu drogie. A niestety coraz więcej osób posiada jakieś uczulenie na któryś ze składników. Czasem jest to mąka pszenna, ale niestety większość produktów jest produkowanych właśnie z niej. Dziś ciężko jest kupić chleb, który jest robiony tylko z czystej mąki żytniej. Pewne jest, że wielu z nas powinno poddać się testom alergicznym. W sytuacji, gdy czujemy się niedobrze po zjedzeniu obiadu i nie jesteśmy pewni tak naprawdę, jaka jest tego przyczyna, jest to dość uciążliwe. Żywność dietetyczna nie jest przeznaczona tylko dla osób, które chcą schudnąć, ale także dla osób, które nie tolerują któregoś ze składników.