Dziś wiele osób zwraca uwagę na to co je. Wiele produktów posiada dużo konserwantów i niedobrych dla zdrowia substancji. Przykłada się też większą uwagę do tego, w jaki sposób produkowana jest żywność. Przechodzi ona przez wiele stadiów wytwarzania i przeróbki począwszy od producenta kończąc na kliencie. Przetwórstwo spożywcze jest ważnym procesem dla żywności. W miejscach , gdzie produkowana jest żywność warto używać ozonatora. Pomaga on w sterylizacji powietrza w pomieszczeniach. Dzięki używaniu go w miejscach, gdzie odbywają się prace nad mięsem czy rybami, pozostają one dłużej świeże. Zmniejsza się także lub niweluje totalnie zapach mięsa, które się psuje. Ponadto ozonowanie przyczynia się do pozbycia się różnych insektów takich jak mole, prusaki, karaluchy , a także gryzoni typu szczury i myszy. Żywność dietetyczną czy specjalistyczną np. bezglutenową jest dość ciężko dostać. Nawet jeżeli znamy kilka punktów w swoim mieście, gdzie można kupić takie produkty, to są one po prostu drogie. A niestety coraz większa liczba posiada jakieś uczulenie na któryś ze składników. Czasem jest to mąka pszenna, a przecież większość produktów jest robiona właśnie z niej. Ciężko już dziś dostać chleb, który jest robiony tylko z czystej mąki żytniej. Pewne jest, że wielu z nas powinno poddać się testom alergicznym. W sytuacji, gdy czujemy się niedobrze po zjedzeniu obiadu i nie wiemy tak naprawdę, jaka jest tego przyczyna, jest to dość uciążliwe. Żywność dietetyczna nie jest zalecana jedynie dla osób, które chcą schudnąć, ale także dla osób, które nie tolerują któregoś ze składników.