Dziś wiele osób przywiązuje wagę do tego co je. Sporo posiłków zawiera dużo konserwantów i niedobrych dla organizmu substancji. Przykłada się też większą wagę do tego, w jaki sposób produkowana jest żywność. Przechodzi ona przez poszczególne stadia przetwarzania zaczynając od producenta kończąc na kliencie. Przetwórstwo spożywcze jest ważnym procesem dla żywności. W miejscach , gdzie produkowana jest żywność dobrze jest używać ozonatora. Przyczynia się on do sterylizacji powietrza w pomieszczeniach. Dzięki używaniu go w miejscach, gdzie pracuje się nad rybami czy mięsem, pozostają one dłużej świeże. Zmniejsza się także lub likwiduje totalnie odór psującego się mięsa. Dodatkowo ozonowanie przyczynia się do pozbycia się różnych insektów takich jak mole, prusaki, karaluchy , a także gryzoni typu szczury i myszy. Dietetyczną czy specjalistyczną żywność np. bezglutenową nie jest łatwo kupić. Nawet jeśli znamy kilka punktów w swoim mieście, gdzie możemy zakupić takie produkty, to są one zwyczajnie drogie. A niestety coraz większa liczba posiada jakieś uczulenie na któryś ze składników. Czasami jest to mąka pszenna, ale przecież większość produktów jest produkowanych właśnie na jej bazie. Ciężko już dziś dostać chleb, który jest pieczony tylko z czystej mąki żytniej. Niewątpliwie wielu z nas powinno poddać się testom alergicznym. W sytuacji, gdy czujemy się niedobrze po zjedzeniu obiadu i nie wiemy tak naprawdę, co jest tego przyczyną, jest to dość uciążliwe. Żywność dietetyczna nie jest przeznaczona tylko dla osób, które chciałyby zrzucić wagę, ale również dla osób, które nie tolerują któregoś ze składników.