Dziś wiele osób zwraca uwagę na to co je. Wiele produktów zawiera dużo konserwantów i niepotrzebnych dla zdrowia substancji. Przykłada się też większe znaczenie do tego, jak produkowana jest żywność. Przechodzi ona przez poszczególne stadia przetwarzania począwszy od producenta kończąc na kliencie. Przetwórstwo spożywcze odgrywa ważną rolę w procesie jakiemu poddawana jest żywność. W pomieszczeniach produkcyjnych dobrze jest używać ozonatora. Przyczynia się on do sterylizacji powietrza w pomieszczeniach produkcyjnych. Dzięki stosowaniu go w miejscach, gdzie pracuje się nad mięsem czy rybami, pozostają one dłużej świeże. Minimalizuje się także lub niweluje totalnie zapach psującego się mięsa. Dodatkowo ozonowanie pomaga pozbyć się różnych insektów takich jak mole, prusaki, karaluchy , a także gryzoni typu myszy i szczury. Żywność dietetyczną czy specjalistyczną np. bezglutenową jest dość ciężko dostać. Nawet jeśli znamy kilka punktów w swoim mieście, gdzie możemy zakupić takie produkty, to są one zwyczajnie drogie. A niestety coraz więcej osób posiada jakieś uczulenie na któryś ze składników. Czasem jest to mąka pszenna, ale niestety większość produktów jest robiona właśnie na jej bazie. Ciężko już dziś dostać chleb, który jest wyrabiany tylko z czystej mąki żytniej. Pewne jest, że wielu z nas powinno poddać się testom alergicznym. W sytuacji, gdy czujemy się niedobrze po zjedzeniu obiadu i nie jesteśmy pewni tak naprawdę, co jest tego przyczyną, jest to dość uciążliwe. Żywność dietetyczna nie jest produkowana jedynie dla osób, które chcą schudnąć, ale także dla osób, które cierpią na nietolerancję któregoś ze składników.