W dzisiejszych czasach coraz więcej osób zwraca uwagę na to co je. Wiele posiłków posiada dużo konserwantów i niedobrych dla zdrowia substancji. Przykłada się też większą uwagę do tego, jak produkowana jest żywność. Przechodzi ona przez wiele stadiów przetwarzania zaczynając od producenta kończąc na kliencie. Przetwórstwo spożywcze odgrywa ważną rolę w procesie jakiemu poddawana jest żywność. W miejscach , gdzie przetwarzana jest żywność warto stosować ozonator. Przyczynia się on do sterylizacji powietrza w pomieszczeniach. Dzięki stosowaniu go w miejscach, gdzie pracuje się nad rybami czy mięsem, pozostają one dłużej świeże. Zmniejsza się też lub niweluje totalnie odór psującego się mięsa. Dodatkowo ozonowanie pomaga pozbyć się różnych insektów takich jak mole, prusaki, karaluchy oraz gryzoni typu myszy i szczury. Dietetyczną czy specjalistyczną żywność np. bezglutenową jest dość ciężko dostać. Nawet jeśli znamy kilka punktów w swoim mieście, gdzie można kupić takie produkty, to są one zwyczajnie drogie. A niestety coraz więcej osób posiada jakąś nietolerancję na któryś ze składników. Czasami jest to mąka pszenna, ale przecież większość produktów jest robiona właśnie z niej. Dziś ciężko jest dostać chleb, który jest robiony tylko z czystej mąki żytniej. Pewne jest, że wielu z nas powinno poddać się testom alergicznym. W sytuacji, gdy czujemy się źle po zjedzeniu obiadu i nie wiemy tak naprawdę, co jest tego przyczyną, jest to dość uciążliwe. Żywność dietetyczna nie jest produkowana tylko dla osób, które chcą schudnąć, ale również dla osób, które nie tolerują któregoś ze składników.